17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

U TK počela distribucija vakcina – Nabavljeno 6.000 doza

Šest hiljada doza vakcina protiv gripe danas je stiglo u Tuzlanski kanton. Distribucija prema domovima zdravlja je već počela, a od ukupnog broja vakcina, hiljadu je namijenjeno za vakcinaciju zdravstvenih radnika.

Radi se o vaksigripu, četverovalentnoj vakcini koja će biti raspoređena prema zdravstvenim ustanovama TK krenuvši već od danas sa prvom raspodjelom. Što se tiče vakcina pet hiljada nabavio je ZZJZ u saradnji sa Ministarstvom zdravstva, dok je hiljadu doza pristiglo od FZZJZ”, rekla je dr. Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Ove godine nabavka i distribucija vakcina na području TK počela je znatno ranije u odnosu na prethodne. Iako nijedan slučaj gripe još uvijek nije potvrđen, epidemiolozi preporučuju vakcinaciju, jer se tek u narednom periodu očekuje povećan broj oboljelih od gripe.

Nama je nekako januar mjesec kada u većoj mjeri počinje sezona, odnosno dolazi do većeg broja respiratornih infekcija. Pik dosegne nekad u februaru i uvijek u tim mjesecima je najteža situacija i najviše hospitalizovanih”, naglasila je Brkić Džambić.

Vakcinisati se mogu svi, ali se vakcinacija najviše preporučuje starijim osobama, te osobama sa određenim komorbiditetima.

Sve osobe starije od 65 godina pošto su nam te osobe najugroženije i svi hronični bolesnici, tipa kardiovaskularne bolesti, respiratorne probleme. U svakom slučaju mogu se vakcinisati i djeca starosti od šest mjeseci”, kazala je dr. Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Distribucija vakcina protiv sezonske gripe je u toku, a vakcine će građanima biti dostupne već u narednim danima.

Vezane vijesti

TUZLA