16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

U toku ekshumacija na području Bratunca

Na lokalitetu Kameničkog brda u Bratuncu, u toku je ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Na lokaciji su pronađeni  posmrtni ostaci na površini tla, te će se detaljnom ekshumacijom, nastaviti potraga za posmrtnim ostacima.

Istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine, nalazi se na lokalitetu Kameničkog brda u općini Bratunac, gdje po nalogu postupajućeg tužioca, koordinira aktivnosti i raliziranje procesa ekshumacije, na temelju zahtjeva Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Na navedenoj lokaciji, nalaze se ljekar-patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, potrebni radnici, kao i policijski službenici PS Bratunac, koji osiguravaju lokaciju.

Na ovoj lokaciji, pronađeni su posmrtni ostaci, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvama iz proteklog rata, te će procesom ekshumacije biti utvrđen broj posmrtnih ostataka koji se nalazi na navedenoj lokaciji.

Posmrtni ostaci će nakon ekshumacije, biti proslijeđeni u Tuzlu, radi dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta nestalih osoba putem DNK analize.

Predstavnici Tužilaštva BiH, zajedno sa dužnosnicima partnerskih institucija i agencija uključenih u procese traženja nestalih osoba, učestvuju  u procesima ekshumacija u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

TUZLA