15.5 C
Tuzla
03.10.2022.

U Tuzli počela peta Međunarodna balkanska konferencija o autizmu

Autizam je stanje koje se ne može izliječiti, ali itekako može razumjeti, a osobe sa autizmom svoja osjećanja nam pokazuju na nama shvatljiv način. Uzimajući u obzir sve veću učestalost poremećaja iz spektra autizma, danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli počela peta Međunarodna Balkanska konferencija, na kojoj su o ovoj temi govorili predavači iz različitih zemalja i gradova.

Cilj je da se pronađu odgovori na pitanja koja najčešće interesuju osobe sa autizmom i članove njihovih porodica kako bi se bolje snalazili u svom polju rada, ali i sistemska rješenja i više podrške. Jedno takvo sistemsko rješenje jeste izgradnja Centra za autizam u Tuzli.

On će u mnogome pomoći one propuste koje smo izostavili u vidu rane detekcije, rane dijagnostike, ranog tretmana, intenzivnog tretmana, tako da danas imamo veliki broj odraslih osoba iz kojih nije izvučen maksimum, na način da su njihove preostale sposobnosti riješene”, rekla je Amela Ibrahimagić, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu UNTZ.

Iako naučnici još uvijek nisu precizno utvrdili uzroke ovog poremećaja, već dvadesetak godina se intenzivno radi na pronalaženju najefikasnije terapije i modela obrazovanja, sa veoma dobrim rezultatima. Najnovija istraživanja pokazuju da čak jedan do dva posto osoba u svijetu ima poremećaj iz autističnog spektra, te se iz tog razloga mora brzo reagovati na ranoj detekciji i brzom tretmanu.

“ Jer tek jedna trećina od ovih osoba će imati teže teškoće udružene sa drugim teškoćama, ostali su prosječni, nadprosječni ili čak i genijalni i takve osobe ne zaslužuju da budu izdvojene u Centrima, ne rehabilitirane, bez inkluzije, nego sve suprotno od toga”, kazala je Amela Ibrahimagić, profesorica na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu UNTZ. 

U BiH najveći broj djece s autizmom provode život izolovano od društva i u potpunoj ovisnosti od porodice, a mnogi od njih nikad ne nauče ni osnovne načine komunikacije. Autizam se kod pojedinaca najčešće razvija u prve tri godine života. S obzirom na to da je autizam samo 40 posto nasljedna bolest, a 60 posto čini uticaj okoline, jedna od teme današnje konferencije bila je i imuno D tretman u autizmu i drugim neuroimunim poremećajima bolesti, te na koji način D vitamin pomaže u liječenju autizma.

“ D vitamin je značajan i utiče ne samo u autizmu nego i u drugim bolestima. Saznali smo da više od 250 ćelija mijenja svoj odgovor u imunološkom sistemu. Mali dio toga može biti veoma koristan da se pomogne djeci sa autizmom i djeci sa sličnim oboljenjima, ne kažemo da to omogućava potpuno ozdravljenje, ali će pomoći u terapiji”, rekao je Ralf Herwig, predsjednik Udruženja “Autizam Austrija”.

Prema riječima predavača iz Sjedinjenih Američkih država, do prije 20 godina autizam je na našim prostorima bio nepoznanica, a mnoga djeca su bila u domovima bez postavljene dijagnoze, što danas nije slučaj.

Dosta se stvari promijenilo, imaju centri imaju i stručnjaci, ljudi rade zajedno, za mene ovo gdje sam sada je ostvarenje sna i vidim da svi zajedno rade “, rekla je Anna Krajčin, klinička supervizorka u organizaciji za govornu patologiju i predavačica iz SAD-a.

Međunarodna Balkanska konferencija o autizmu je peta od jedanaest koja se organizuje dva puta godišnje u zemljama Balkana, a ove godine u Tuzli održava se od drugog do četvrtog septembra.

POSLJEDNJE DODANO