12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

U Tuzli predstavljanje knjige o Srebrenici autora Matthiasa Finka

Knjiga “Srebrenica: hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem” autora Matthiasa Finka, bit će predstavljena sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla.

O knjizi će govoriti Hadžem Hajdarević, književnik, Hamza Ridžal, novinar i književni kritičar i Edin Šikalo, direktor IK “Dobra knjiga”

Na više od 1.100 stranica Fink opisuje dešavanja od kraja osamdesetih, vremena osnivanja stranaka i prvih eskalacija, pa do opkoljavanja Srebrenice, gerilskog ratovanja branilaca, sve do tragičnih dana u julu 1995. godine, saopćio je Centar za kulturu Tuzla.

-Do sada nije napisano djelo slično ovome o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ovo je svojevrsna enciklopedija Srebrenice – rekao je Sabahudin Šarić iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Autor se godinama bavio ovom temom, sam je poduzimao i učestvovao u brojnim istraživanjima u Bosni sakupljajući informacije od stotina svjedoka, te je od samog početka pratio rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Knjiga je nastala kao rezultat višegodišnjih istraživanja koje je autor proveo po narudžbi Instituta za društvena istraživanja u Hamburgu. Ovaj institut (HIS) vrijedi za jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih u Saveznoj Republici Njemačkoj, a poseban ugled postigao je istraživanjima na području nasilja u društvu u 20. stoljeću.

-Iznimna je vrijednost knjige to što ju je napisao stranac, Nijemac, i što je podržana od jednog od vodećih njemačkih instituta za istraživanje zločina. Ovakve narative o genocidu mi trebamo njegovati – kazao je direktor izdavačke kuće Dobra knjiga Izedin Šikalo na jednoj od promocija.

Svakog jedanaestog u mjesecu održava se promocija knjige u nekom od gradova BiH. Na taj način želimo naučnom istinom širiti priču o istini o Srebrenici i suprotstaviti se sve češćim narativima kojima se pokušavaju opovrgnuti pravno utvrđene činjenice, saopćeno je iz Centra za kulturu Tuzla.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA