15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

U Tuzli vakcinisano oko 1.600 građana starijih od 65 godina

U tuzlanskom Domu zdravlja zadovoljni su procesom vakcinacije koja je počela prije sedam dana, a do danas je vakcinisano oko 1.600 građana starijih od 65 godina.

Naglašavaju da je najbitnije da dosad nije bilo značajnijih neželjenih reakcija na vakcinu, a ohrabruje i da je odziv građana veoma dobar.

Bračni par Baluković, sedamdestpetogodišnji Ramiz i sedamdesettrogodišnja Zagorka iz Tuzle, danas su primili prvu dozu vakcine protiv koronavirusa. Kažu da dvojbe nije bilo, jer su svjesni značaja vakcinacije.

Ramiz je izjavio da nije bilo dileme oko vakcinacije kada su pozvali njegovu suprugu, te kada su i njega dodali na spisak.

– Osjećam se izvrsno, ne znam šta će dalje biti ali mislim da će biti dobro – rekao je Ramiz Baluković.

Zagorka je dodala da također nije imala dileme, te da se nakon primljene vakcine osjeća dobro.

Osamdesetosmogodišnji Esad Šehanović poručio je da je prilikom vakcinacije naišao na izvanredno osoblje, te da nije osjetio ni bolove kad su mu dali inekciju.

Vakcinacija se vrši na više lokacija u gradu, a u samom Domu zdravlja Tuzla su dva punkta. Na mjestima gdje se radi vakcinacija, građani su raspoređeni po terminima kako bi se izbjegle gužve, ali i ispoštovale epidemiološke mjere.

Načelnica opšte/porodične medicine Doma zdravlja Tuzla dr. Samira Srabović kazala je da vakcinacija protiče u najboljem redu, te da je veliki interes stanovništva za vakcinaciju.

Amra Bučuk, odgovorna sestra u Službi porodične medicine Doma zdravlja Tuzla, potcrtala je da je najvažnije da njhovi pacijenti nemaju nuspojave, ali ni strah od vakcinacije.

Tempo vakcinacije će zavisiti od pristizanja vakcina, a trenutno građane vakcinišu kineskom vakcinom Sinovac. Plan je vakcinacijom minimalno 50.000 građana stvoriti kolektivni imunitet Tuzlaka.

Vezane vijesti

TUZLA