18.9 C
Tuzla
26.05.2024.

Učenici iz TK kroz Kviz ali i životnu priču učili o sigurnosti u saobraćaju

Almedina Čamdžić prije 23 godine nastradala je u saobraćajnoj nesreći. Tada je, kao 19 godišnjakinja, mlada i puna životnih želja postala vezana za invalidska kolica. Do saobraćajne nesreće je došlo njenom greškom. Brza vožnja skupo ju je koštala.

Zbog mog neodgovornog ponašanja brze vožnje, neprilagođene uslovima na putu doživjela sam saobraćajnu nesreću zbog koje sam osoba sa stopostotnim invaliditetom“, priča nam Almedina.

Iako je život nakon nesreće bio vrlo težak, a proces prikivanja na novo stanje jako dug, Almedina je danas sretna i uspješna poslovna žena. Također, osoba je koja svoje životno iskustvo dijeli sa drugima, naročito sa mladima. Cilj joj je kaže probuditi svijest mladima o važnosti sigurne vožnje.

Upravo zbog tog razloga su nam ciljna grupa mladi ljudi, to su te kritične godine kada mladi ljudi ne poštuju saobraćajne propise. Na početku priče mladi skeptično gledaju na tu priču ali kad uđem u najintimnije dijelove života, vidim da ima pomaka“, dodaje Almedina.

Da ima određenog pomaka, ali u vrlo malom procentu, svjedoče i podaci institucija. Prema posljednjem izvještaju resornih ministarstava, u Tuzlanskom kantonu je u prošloj godini zabilježeno oko 3000 saobraćajnih nesreća u kojima su smrtno stradale 34 osobe. Godinu ranije, bilo je 36 poginulih.

Vremenski ako posmatramo, svakih šest sekundi se dogodi saobraćajna nesreća u svijetu. Svake 23 sekunde smrtno strada jedna osoba, odnosno svake tri minute jedno dijete mlađe od 30 godina smrtno strada u saobraćajnoj nesreći“, kazao je Nenad Lukanović, pomoćnik ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK

Kako bi u mladima dodatno probudilo svijest o sigurnosti u saobraćaju, Ministarstvo trgovine turizma i saobraćaja TK, već četvrtu godinu zaredom organizuje Kviz znanja iz oblasti saobraćajne kulture. U kvizu učestvuju učenici Saobraćajnih škola iz cijelog kantona.

Učenici će učiti o saobraćanoj kulturi, ponašanju učesnika u saobraćaju i pružanju pomoći ukoliko dođe do nesreće. Imamo sedam škola, 11 timova i 44 učesnika. Ovo je zaista nastavak dobre priče“, kazao je Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Učenici koji su učestvovali u Kvizu i ranijih godina već su usvojili određena znanja.

„Ne smijemo voziti pod utjecajem alkohola, pod utjecajem droge, ne smijemo voziti umorni“, kazala je Elvira Bečić, takmičarka.

Da bi učenicima približili opasnost nesigurne vožnje, BIHAMK je pripremio i simulaciju saobraćajne nesreće.

Učenici će danas ovdje imati priliku isprobati jedan simulator čeonog sudara odnosno da učestvuju u saobraćajnoj nesreći da bi uvidjeli značaj korištenja sigurnosnog pojasa“, kazala je Silma Muminović, koordinator za trening i edukaciju u BIHAMK-u

Pored značajne edukacije o saobraćajnoj kulturi i sigurnosti u saobraćaju, učenici su se danas tokom takmičenja dobro zabavili, a najbolji su dobili i priznanja.

Vezane vijesti

TUZLA