25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Udruženja žrtava traže da CIK poništi registraciju ‘SRS dr. Vojislav Šešelj’

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i udruženje Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa uputili su zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) da poništi registraciju “Srpske radikalne stranke dr. Vojislav Šešelj”.

Podsjećaju da na 22. sjednici CIK-a većina članova komisije nije uvažila zahtjev predsjednika CIK-a da se politička stranka pod nazivom ”Srpska radikalna stranka dr. Vojislav Šešelj” ne može registrirati pod tim nazivom za predstojeće Opće izbore u oktobru 2022. jer u svom nazivu sadrži ime presuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

Ističu da je Šešelj 11. aprila 2018. od strane Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Den Haagu (MICT) pravosnažno presuđen na 10 godina zatvora.

Udruženja smatraju da većina članova CIK-a na taj način krši Zakon o dopuni Krivičnog  zakona Bosne i Hercegovine koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko.

– Pozivamo CIKBiH da poštuje zakone Bosne i Hercegovine i da imena pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca ne mogu biti korištena za registraciju političkih subjekata u okviru predstojećih općih izbora u BiH. U protivnom ćemo Tužilaštvu BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv onih članica CIK-a BiH koje krše zakon. Naš stav i poziv ćemo proslijediti   Tužilaštvu BiH, VSTV-u, OHR-u, OSCE-u i MICT-u – saopćeno je iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Vezane vijesti

TUZLA