18 C
Tuzla
19.08.2022.

Udruženje građana slovenačkog porijekla predstavilo aktivnosti u resornom ministarstvu

Ministrica za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Ivana Mijatović primila je u petak predstavnice Udruženja građana slovenačkog porijekla Jaminu Merić, Magdalenu Avdić i Mirelu Ibrahimović Mehanović koje su predstavile rad ovog UG. Sastanku je prisustvovala i pomoćnica za kulturu Amela Mehmedović.

Prema riječima predstavnica, Udruženje je osnovano 1993. godine i već uspješno djeluje 29 godina promovirajući slovenačku kulturu, jezik i umjetnost, te je svojim djelovanjem kontinuirano doprinosilo jačanju veza i međusobnog razumijevanja između Republike Slovenije i Bosne i Hercegovine. U proteklih 29 godina su u organizaciji Udruženja održane brojne priredbe – koncerti, akademije i izložbe. Udruženje obilježava sve značajne datume, a posebno slovenački dan kulture – Prešernov dan, te dan državnosti Republike Slovenije.

Među brojnim aktivnostima, rečeno je ovom prilikom, Udruženje je u Tuzli organizovalo gostovanja brojnih slovenačkih pjevačkih zborova, umjetnika i ansambala a kontinuirano se organizuje besplatna nastava slovenačkog jezika za djecu i odrasle. U sklopu Udruženja aktivno djeluju i ženski pjevački zbor „Slovenčice”, koji je do sada imao značajne nastupe i koncerte u BiH, Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj, a na svom repertoaru izvodi pored tradicionalnih slovenački pjesama i bh. tradicijsku pjesmu sevdalinku. U okviru udruženja djeluje likovna sekcija, koja je svake godine organizuje tradicionalnu manifestaciju Međunarodnu likovnu koloniju u Tuzli.

POSLJEDNJE DODANO