15 C
Tuzla
22.05.2024.

Udruženje “Porodice tri plus” u narednom periodu i na području Tuzlanskog kantona

Bosna i Hercegovina u posljednjih nekoliko godina bori se sa problemom pada nataliteta. Trenutno na području Federacije Bosne i Hercegovine ne postoji nijedna općina sa pozitivnim prirodnim priraštajem, a kako bi jedna zajednica biološki opstala potrebno je da porodice imaju troje ili više djece. No, postavlja se pitanje kako je to moguće u vremenu inflacije i globalne ekonomske krize, u vremenu kada sindikalna potrošačka korpa u maju izmjerena na osnovu minimalnih troškova života četveročlane porodice iznosi 2.640 KM, a prosječna plata u Federaciji 1.096 KM ?

Upravo iz tog razloga Udruženje “Porodice tri plus” zalaže se za društveno okruženje koje će podupirati i osnaživati porodice sa troje ili više djece. S ciljem djelovanja na području cijele Federacije, ovo Udruženje integrisat će se i na području Tuzlanskog kantona.

S jedne strane porodice s troje ili više djece su u pronatalitetnom biološkom smislu jedini garant opstanka našeg rada, ali kao takve nisu sistemski potpomognute, i od tuda ova naprasna i nasušna potreba da se organizujemo kao roditelji da pokrenemo priču što nam polazi za rukom” . kazao je Mustafa Vlahovljak, predsjednik Udruženja Porodice tri plus.

Na području Tuzlanskog kantona prema statističkim podacima trenutno se nalazi oko sedam hiljada višečlanih porodica. Udruženje “Porodice tri plus” na području našeg kantona djelovat će kao i na području Kantona Sarajevo, ali i cijele Federacije, odnosno radit će na principu da ostvare besplatne usluge, posebne popuste pogodnosti za višečlane porodice koje su članovi ovog Udruženja, i to kroz Porodičnu tri plus karticu na koju imaju pravo sve porodice koje imaju troje ili više djece do 27 godina starosti.

Vrlo lako je doći do porodične plus kartice sa kojom se ostvaruje pogodonost, posjetite web stranicu Porodice tri plus i tamo imaju sva objašnjena kako doći do kartice i nakon toga ostvariti sve te pogodnosti”, istakao je  Edin Husarić, koordinator Udruženja “Porodice tri plus” za Tuzlanski kanton.

Porodična tri plus kartica predstavlja društveno priznanje kojim se daje na značaju najhrabrijima koji se u današnjem vremenu demografske katastrofe koja pogađa Bosnu i Hercegovinu i pada nataliteta na najefikasniji način bore za jačanje i širenje porodica, a samim time i opstanak naše države Bosne i Hercegovine. Udruženje „Porodice tri plus” ima za cilj u narednom periodu da sa svim javnim, društvenim i poslovnim sektorima napravi programe u cilju jačanja višečlanih porodica i nataliteta uopšte.

Vezane vijesti

TUZLA