15.5 C
Tuzla
22.05.2022.

Udruženje žena Tuzla: Početak registracije za trku/šetnju „Race for the cure“

Udruženje Žena Tuzla, sekcija za borbu protiv karcinoma dojke  danas je na  tuzlanskom Korzu ozvaničila početak procea  registracije za trku/šetnju „Race for the cure“. Tradicionalna trka/šetnja za ozdravljenje bit će održana 3. oktobra, ove godine u Sarajevu . Cilj je podići svijest kod žena o ranoj prevenciji u borbi protiv karcinoma dojke , odnosno podstaći žene  da povedu više brige o svom zdravlju, da vrše redovno samopreglede, te da redovno idu na ultrazvučne i mamografske preglede.

Sredstva koja budemo danas prikupili od registracije koja je simbolična 10 KM biće usmjerena za besplatne  mamografske preglede žena u ruralnim sredinama naše zemlje.Sredstva će biti usmjerena i za pravljenje pakteića prve pomoći za svaku novooperisanu ženu iz BIH  svaka će dobiti će taj paket, kao pomoć kada izađe kući, rekla je za RTV Slon Magbula Trle, koordinatorica  Sekcije za borbu protiv karcinoma dojke „Udruženje žena“ Tuzle

 

Paket za svaku novooperisanu ženu će sadržavati od informacije do pomoćne proteze. Naredna,  dva dana zdravlja,  Udruženje žena Tuzle, realizovat će u oktobru, mjesecu borbe protiv karcinoma dojke.  Za one koji nisu iskoristili današnju priliku registracije za učešće u trci /šetnji  za ozdravljenje mogu to učiniti i putem online platforme.

„Postoji i online registracija gdje će moći putem našeg koda udruženja  registrovati se ,gdje je sve transparentno, gdje   mogu sami da otvore našu stranicu,  kad ukucaju taj kod otvori se “prozor” i tu će  moći upisati svoje ime i prezime i sumu koju doniraju“ ističe Magbula Trle koordinatorica  Sekcije za borbu protiv karcinoma dojke „Udruženja žena“ Tuzle

Učešćem u trci /Šetnji za ozdravljenje, građani pomažu osobama oboljelim od karcinoma dojke kroz prikupljanje potrebnih sredstava i podizanje svijesti javnosti o ovom oboljenju. Proces registracije za trku/šetnju provodi se na nivou mreže  „Think Pink“ i udruženjima iz cijele BIH koji čine tu mrežu. Prošle godine Udruženje žena Tuzle, proglašano je za najbolje udruženje za što im je dodijeljeno i platinasto priznanje.

 

 

 

POSLJEDNJE DODANO