11 C
Tuzla
23.02.2024.

UKC Tuzla Svjetski dan multiple skleroze posvetio preminulom dr. Adnanu Burini

Svjetski dan borbe protiv Multiple skleroze se obilježava u mjesecu maju. Proteklih godina Klinika za neurologiju UKC-a je na različite načine obilježavala taj dan, organiziranjem predavanja o bolesti koja uglavnom zahvata mlade ljude, pokušavali im približiti bolest i probleme koje ona nosi, učili ih kako živjeti sa tom bolešću.

– Naš tim je uvijek bio pun poleta i želje da život osoba s ovom bolešću učinimo lakšim, da se izborimo da i u ovoj siromašnoj zemlji dobiju terapiju prema svjetskim smjernicama, da budemo u korak s razvijenijim. I postigli smo puno, dijagnoza se brže postavlja, terapija je mnogo dostupnija našim pacijentima. Nažalost uvijek ima i onih kod kojih je tok bolesti fulminantniji, progresivniji ili kod kojih terapija slabije reaguje – izjavila je za Fenu prof.dr. Mirjana Vidović.

Ove godine način obilježavanja će biti u drugačijem tonu zbog preranog gubitka mr. med. Adnana Burine, ljekara neurologa koji je preminuo od posljedica koronavirusa. Veliki doprinos u liječenju neuroloških bolesti dao je ovaj pleminiti ljekar koga će pamtiti kako kolege, tako i pacijenti kao predanog poslu i struci.

– Ovih majskih dana 2021. godine sve me podsjeća samo na njega. On je bio prvi u svim aktivnostima koje je Klinika organizirala za ovaj dan. Tih, nenametljiv a opet ljekar koji je bolje od svih nas shvatao kroz šta sve prolaze ljudi koji se nose s ovom bolešću, kao da je živio paralelno sa svojim i njihove živote. Zbog toga su ga pacijenti voljeli, poštovali i vjerovali mu. Na žalost svih nas, život, sudbina ili nešto treće se poigralo s našim Adnanom da nas prerano napusti. Znamo da smo svi prolazni i da dolaze “neki novi klinci” koji će krenuti tvojim i našim putevima Adnane. Mi koji smo imali sreću da radimo s tobom i uz to budemo i pravi prijatelji znamo koliko si oplemenio naše živote – kazala je profesorica Vidović.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA