10.5 C
Tuzla
23.04.2024.

Uličnom akcijom u Tuzli još jednom upozoreno na težak položaj Romkinja

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena 8. marta  uličnom akcijom i podjelom karanfila ženama u Tuzli, zvanično je počela jedanaesta kampanja Mjesec dana ženskog romskog aktivizma, koju provodi ženska romska mreža “Uspjeh”.

Kampanja “Moje je pravo, a ne privilegija” je osim u Tuzli istovremeno započela uličnim akcijama u Prnjavoru, Kaknju, Modriči, Visokom i Bijeljini, a njome se upozorava na izuzetno težak status Romkinja i diskriminirajući položaj u pogledu  zapošljavanja, nedovoljnog učešća u političkom odlučivanju i upravljanju u institucijama vlasti.

– Danas govorimo o položaju žena u društvu općenito, s fokusom na prava i položaj Romkinja. Ukazujemo da nismo ravnopravne, naše potrebe i položaj nisu vidljivi u javnim politikama, ne osjećamo se sigurno, nismo uključene i živimo život koji nam ne osigurava dostojanstvo – izjavila je predsjednica Ženske romske mreže “Uspjeh“ i direktorica Udruženja Bolja budućnost Indira Bajramović.

Ona smatra da žene još uvijek žive s predrasudama i diskriminacijom.

-Kao žena u bosanskohercegovačkom društvu se osjećam zapostavljeno. Mi smo uvijek u manjini i ako radimo najteže poslove i redamo uspjehe, slavu uvijek pokupe muškarci – poručila je.

Mišljenja je da žene nisu dovoljno zastupljene tamo gdje se donose odluke, a gdje mogu poboljšati položaj žena.

– Iako nas ima školovanih, pametnih i hrabrih da se suočimo s problemima i da ih rješavamo, to smo kao žene dokazale, nažalost još uvjek se moramo boriti za svoja mjesta, svoja prava. Moramo se nametnuti da bi se naš glas čuo. Naša borba za ostvarivanje naših prava, ravnopravnost, sigurnost, traje dugo, ali ima pomaka – poručuje Bajramović.

Navodi da je u borbi za prava žena još mnogo posla i velikih izazova kako bi se promijenio položaj u kojem se sada nalaze.

Ističući da će žene istrajati u ostvarivanju svojih ciljeva i borbi za ljudska prava, čestitala je 8. mart svim ženama svijeta.

U periodu od 8. marta do 8. aprila, Svjetskog dana Roma/kinja 2021. godine, članice Mreže organizirat će niz aktivnosti koje obuhvataju održavanje uličnih akcija, sastanaka s predstavnicima/cama institucija na svim nivoima te događaje u zajednicama.

Kampanja se implementira u okviru regionalnog projekta “Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu III“ koji podržava Austrijska razvojna saradnja kroz CARE International Balkans, podršku OAK fondacije i OSCE misije u Bosni i Hercegovini.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA