4 C
Tuzla
17.04.2024.

UN Women u BiH i Švedska osigurale pomoć vlasnicama agrobiznisa i preduzetnicama

Kako bi pomogli ublažavanju posljedica krize izazvane pandemijom Kovid-19, predstavnici “UN Women” u Bosni i Hercegovini, uz finansijsku podršku Švedske, osigurali su nekoliko nivoa pomoći vlasnicama agrobiznisa i preduzetnicama u Republici Srpskoj.

“Ciljana podrška ženama iz ruralnih područja i ženama preduzetnicama ključna je za unapređenje njihovog ekonomskog položaja, a naročito u kontekstu pandemije Kovid-19 koja je ugrozila ekonomsku neovisnost brojnih žena”, istakla je ambasadorka Švedske u BiH Johana Stromkvist.

Kako je rekla, ovo nadopunjuje široku podršku ekonomskom osnaživanju žena koju Švedska pruža BiH u saradnji sa nekoliko različitih partnera.

Prvobitno su dostupna sredstva bila namijenjena jačanju napora institucija u implementaciji rodno odgovornog budžetiranja u praksi. Slijedom okolnosti, reprogramirana sredstva prenamijenjena su za oporavak od krize izazvane pandemijom Kovid-19, te usmjerena na podršku za 200 žena sa sela koje su vlasnice agrobiznisa te 40 žena vlasnica malih preduzeća. U okviru tih aktivnosti, “UN Women” u BiH je osigurao podršku u iznosu od 40.000 KM.

“Procjene pokazuju da su žene, a pogotovo žene iz ruralnih područja i vlasnice malih biznisa, teško pogođene Kovid-19 krizom. U okviru rada sa institucijama u Republici Srpskoj, nastojimo osigurati sveobuhvatnu podršku ženama kako bi se njihovi biznisi mogli oporaviti od krize, i kako bi osigurali očuvanje finansijske sigurnosti za njihove porodice, te zapošljavali i druge”, poručioo je predstavnik “UN Women” u BiH Dejvid Sanders.

 

Vezane vijesti

TUZLA