-0 C
Tuzla
31.01.2023.

UNDP i Fond za zaštitu okoliša FBiH potpisali Memorandum o saradnji

Rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera i direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH Esad Humo potpisali su u Sarajevu Memorandum o saradnji koji pruža okvir za snažniju buduću saradnju između UNDP-a i Fonda u oblasti zaštite okoliša, održivog upravljanja otpadom, povećanju energijske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije.

Rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera je izjavila da je u u posljednje četiri godine UNDP kroz različite projekte upravljao sa oko 70 milion USD sredstava u Federaciji BiH, od čega je oko 20 miliona USD kombinovanih sredstva usmjereno na mjere energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije.

– Naša buduća saradnja sa fondovima za zaštitu životne sredine u BiH je veoma bitna, kako bi smo mogli povećati mjere i mehanizme za uvođenje pozitivnih promjena u više domaćinstava, za više pojedinaca i u više lokalnih zajednica. Stoga mi je veliko zadovoljstvo što smo danas potpisali ovaj Memorandum o saradnji koji potvrđuje naše dugogodišnje partnerstvo i spremnost za nastavak zajedničkog rada – kazala je tom prilikom Nedera.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Esad Humo izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja memoranduma kojim se potvrđuje dugogodišnja saradnja i opredjeljenje za zajednički rad i ubuduće.

– Niz je projekta na kojima smo zajedno radili, a spomenut ću URBAN LED, NAP, CBIT i GED. Većina je vezana za oblast adaptacije na klimatske promjene i njihovo ublažavanje, što je najveći izazov našeg vremena. Imajući u vidu evidentno narušen kvalitet okoliša, te činjenicu da se itekako, i u malim sredinama kakva smo, osjete klimatske promjene, sigurno će se u vremenu pred nama morati učiniti više i djelovati drugačije. U tom je djelovanju vrlo važna saradnja domaćih i međunarodnih institucija. Fond se od početka svog operativnog rada, pozicionirao ne samo kao financijska institucija već i kao stručna institucija Vlade FBiH, u svim oblastima zaštite okoliša i energijske efikasnosti. Značajna podrška UNDP-a, u ovom procesu, je omogućila da se uspostavi i unaprijedi legislativni okvir te kvalitetnim projektima osigura uključenost svih važnih učesnika u ovim procesima – kazao je Humo.

Zahvalio je UNDP-u, koji je kroz niz projekata prepoznao institucionalnu ulogu i kapacitete Fonda, u financiranju i provođenju projekata, kao i u novijoj – agencijskoj ulozi prikupljanja i obrade podataka o okolišu i energijskoj efikasnosti.

UNDP pruža značajnu podršku vlastima u BiH da ispune klimatsko obećanje dato u Nacionalno utvrđenim doprinosima (NDC), koji je u srcu Pariškog sporazuma i predstavlja obećanje zemalja da smanje nacionalne emisije gasova i prilagode se negativnim uticajima klimatskih promjena.

RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO