15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

UNDTBiH: Bolesnici imaju pravo na dijalizu u najbližem dijaliznom centru

Udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH (UNDTBiH) smatra da dijalizni bolesnici imaju pravo na dijalizu u najbližem dijaliznom centru.

– Ovih dana smo svjedoci neželjenih događanja nastalih zbog odbijanja Županijske bolnice u Orašju da se bolesnici iz Gradačca i dalje dijaliziraju u Dijaliznom centru u Odžaku, bez obzira na saglasnost Fonda osiguranja Tuzlanskog kantona da plati dodatne troškove za te bolesnike – navodi se.

U nadi da će dogovor nadležnih ministarstava i fondova te dijaliznih centara biti brzo postignut, UNDTBiH daje punu podršku prim. dr. Želimiru Stipančiću u njegovim nastojanjima da osigura sve što je u najboljem interesu svih dijaliznih bolesnika, pa tako i bolesnika iz Gradačca.

– Liječnici kao što je prim. dr. Stipančić, sa pokazanom hrabrosti i ljudskim i medicinskim principima, neophodni su ovoj državi i svima nama – poručuju iz Udruženja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega u BiH u povodu dešavanja u vezi liječenja hroničnih hemodijaliznih bolesnika s područja Gradačca.
Kako naglašavaju u saopćenju za javnost, hronični hemodijalizni bolesnici s teritorije općine Gradačac liječe se od 2014. godine u Dijaliznom centru u Odžaku (Županijskoj bolnica u Orašju, Posavska županija), po dogovoru nadležnih struktura, a zbog značajno manje teritorijalne udaljenosti između Gradačca i Odžaka, boljeg puta i uvjeta u Dijaliznom centru, pogotovo posvećenih nefrologa predvođenih prim. dr. Želimirom Stipančićem.

Vezane vijesti

TUZLA