15.5 C
Tuzla
06.07.2022.

UNESCO u BiH – Kulturno naslijeđe žrtva govora mržnje u medijima

Šef Ureda UNESCO u Bosni i Hercegovini Siniša Šešum obišao je u petak razrušeno Partizansko groblje u Mostaru te izrazio razočarenje vandalizmom koji je zatekao.

Javljajući se uživo u program radionice koju je UNESCO organizirao sa Evropskom unijom u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, on je studentima pokazao kako izgleda direktan rezultat govora mržnje u medijima.

– Danas više nego ikada moramo govoriti o opasnostima govora mržnje u medijima, naročito vama mladim ljudima. Uz sve napore koje grad Mostar i nadležne institucije ulažu u zaštitu kulturnog naslijeđa, govor mržnje u medijima i neodgovorno korištenje društvenih mreža uzrokuje aktivnosti koje donose negativan efekat, kao što imamo u slučaju devastiranja životnog djela velikog arhitekte Bogdana Bogdanovića i tome moramo stati u kraj – kazao je Šešum.

Radionica je održana u zgradi UN-a u cilju jačanja otpornosti civilnog društva na potencijalni štetni sadržaj koji se širi putem interneta, a posebna pažnja je posvećena govoru mržnje koji potiče na nasilje, istovremeno unapređujući promociju mira putem digitalnih tehnologija i to prvenstveno društvenih medija/mreža.

U diskusiji je istaknuta snažna uloga društvenih mreža i informaciono-komunikacijskih tehnologija u oblikovanju društveno-političke stvarnosti, uključujući njihovu zloupotrebu kao alata za polarizaciju društva manipulacijom i pojačavanjem dezinformacija ili povećanjem govora mržnje i netrpeljivosti.

Voditeljica UNESCO projekta Melisa Durak, istakla je da je problem govora mržnje u modernom vremenu sve istaknutiji u društvu, te da je dominacija društvenih medija povećala plasman dezinformacija, lažnih vijesti, a u cilju izazivanja govora mržnje.

– Tu negativnu pojavu možemo spriječiti edukacijom o medijskoj pismenosti i saradnjom između platformi društvenih mreža, civilnog društva i vlasti kako bismo suzbili štetni sadržaj na internetu i poticanje tenzija, mržnji i nasilja u našem društvu – kazala je Durak.

Radionice, pod nazivom “Sprječavanje govora mržnje i medijska pismenost na online medijima”, se implementiraju u saradnji sa marketing agencijom Republic iz Sarajeva, a pored nevladinog sektora namijenjene su i studentima, učenicima kao i predstavnicima nevladinog sektora, udruženja i medija u BiH, saopćeno je iz UNESCO-a u BiH.

 

Izvor: RTV Slon/FENA

POSLJEDNJE DODANO