7 C
Tuzla
02.03.2024.

Univerzitet u Tuzli bogatiji za nekoliko stotina diplomanata i magistara

Selma Plavšić od danas je bachelor matematike, a  od oktobra će svoj životni put nastaviti kao asistentica na odsjeku matematike na PMF  na Univerzitetu u Tuzli. U vremenu pandemije  kako su uvedene posebne mjere i kada su se nastava i ispiti odvijali online, završiti fakultet predstavlja veliku radost , a dobijanje dipolome predstavlja poseban uspjeh.

„Jedno veliko priznanje za moj trud koji sam uložila, ali je ovo i motivacija da se dalje napreduje“ istakla je Selma Plavšić, bachelor matematike

Nakon godina rada u struci  Admir Kasić,  od danas je magistar elektrotehnike. Njemu sa druge strane pandemija i izolacija bila dodatni motiv da drugi ciklus studija privede kraju.

„Veoma mi je drago da je ova faza okončana, trebalo je mnogo truda i odricanja i sve je ispalo kako treba“ rekao je Admir Kasić, magistar elektrotehnike

Fakultet Elektrotehnike danas je promovisao 47 bachelora inžinjera elektrotehnike, i  sedam magistara nauka iz oblasti elektrotehnike. Sa druge strane Prirodno matematički fakultet je promovisao 19 diplomanata što iz oblasti fizike, hemije, matematike, biologije, geografije, te 13 magistra nauke iz raznih oblasti.

Radost sa diplomantima i magistrima dijele i profesori ali i Univerzitet u cijelosti, jer navode kako su upravo oni ti koji imaju jednu veliku obavezu i odgovornost i to ne samo obrazovati mlade ljude nego ih priprmiti za životni put koji im predstoji.

 

„Danas je veliki dan kako za naše diplomirane studente i magistre, tako i za nas nastavnike, a osim toga ne treba nikad zaboraviti da je ovo veliki dan  za sve roditelje koji su se odrekli mnogih stvari kako bi svojoj djeci pružili obrazovanje“ istakla je  prof. dr. Nermina Mehinović, dekanesa Fakutleta elektrotehnike

Sticanje diplome predstavlja zvaničn ulazak u akademsku zajednicu, ali to ne treba gledati samo  kroz prizmu zapošljavanja što je i glavni cilj upisa na Univerzitet, nego i kroz prizmu mijenjanja stvari u zajednici.

 

„Ovo je pristupanje akademskoj zajednici, odnosno   ljudima koji će da u budućnosti biti  nosisoci razvoja ne samo u BiH nego i u funkcionisanju zajednice!” naglasio je prof. dr. Vedad Pašić, dekan Prirodnomatematičkog fakulteta

Promocija diplomanata i magistra  nije samo lični uspjeh nego je to i uspjeh zajednice, Univerziteta ali grada Tuzle, a iz ministarstva obrazovanaj i naukeTK  ističu da je ovo podstrek za dodatnom afirmacijom obrazovanja.

 

„Opredjeljenje Vlade Tk je svakako reforma visokog obrazovanaj gdje ćemo zbog budućih studenata upisnu politiku prilagodimo tržištu rada ali i da stvaramo uslove za rad za naše kolegice i kolege ali prije svega studenata na Univerzitetu u Tuzli.“ dodao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK

Prošle godine je zbog epidemioloških mjera promocija diplomanata i magistra na Univerzitetu u Tuzli bila organizovana po fakultetima, ali su ove godine odlučili da jedan od najvažnijih dana u životima studenta učine psoebnim.

Tako će se u naredna tri dana u BKC TK izvršiti promocija nekoliko stotina diplomanata i magistra sa svih fakulteta Univerziteta u Tuzli, ali zbog epidemioloških mjera promociji ne mogu prisustvovati rodbina i prijatelji.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA