4 C
Tuzla
17.04.2024.

UO PIC-a: Bez oklijevanja istražiti navode o izbornim krađama

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) ocijenio je danas nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu da su Opće izbore u BiH pratile optužbe za ozbiljne izborne krađe, posebno, ali ne jedino, u slučaju izbora za funkciju predsjednika u Republici Srpskoj. Stoga UO PIC-a poziva nadležne vlasti da bez oklijevanja i u potpunosti istraže ove navode i kazne krivce u skladu sa svim zakonom predviđenim kaznama.

Članovi UO PIC-a pozdravili su provođenje Općih izbora u BiH održanih 2. oktobra. Prema preliminarnim informacijama Posmatračke misije OSCE/ODIHR-a, izbori su generalno bili provedeni u kompetitivnoj atmosferi i dobro organizirani, ali ih je obilježilo i nepovjerenje u javne institucije i retorika koja poziva na etničke podjele.

Upravni odbor PIC-a se sastao sa novoimenovanim glavnim tužiteljem Tužiteljstva BiH, predsjednikom Suda BiH i predsjednikom Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, te ponovno pozvao na poduzimanje efikasnih, pravovremenih i održivih mjera protiv organiziranog kriminala i sistemske političke korupcije.

Izraženo je žaljenje što su nepotizam i korupcija i dalje osnovni kamen spoticanja, čime se nanose ogromne štete ekonomiji, svakodnevnom životu građana i političkoj atmosferi. Poduzimanje aktivnosti u ovoj oblasti bi pokazalo opredjeljenje za vladavinu prava i transparentnost, što je od ključnog značaja za evropski put BiH, te bi doprinijelo sigurnosti i dobrobiti svih građana BiH.

Izražena je bezuslovna podrška organima vlasti na svim nivoima u suočavanju sa ovim ključnim izazovima i pozvane vlasti BiH da hitno usvoje integritetske amandmane na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, zakon o sudovima i zakon o sprečavanju sukoba interesa, u potpunosti usklađene s evropskim i međunarodnim standardima.

UO PIC-a izražava žaljenje što političke stranke nisu uspjele postići dogovor o izbornoj reformi, zbog čega je visoki predstavnik 27. jula donio nekoliko amandmana na Izborni zakon, čime su uvedene nove sankcije za izborne krađe i ojačane nadležnosti Centralne izborne komisije. Pozvane su novoizabrane vlasti BiH da poduzmu daljnje zakonodavne reforme, čime bi se unaprijedila transparentnost i integritet izbora i osigurala odgovarajuća sredstva za Centralnu izbornu komisiju. Naglašeno je da će, u konačnici, odgovornost lokalnih vlasti za provođenje reformskih procesa imati ključni značaj za napredovanje Bosne i Hercegovine na putu ka EU.

Upravni odbor PIC-a ističe da funkcioniranje demokratskih institucija ima suštinski značaj za evroatlantske integracije BiH. Visoki predstavnik je 2. oktobra 2022. godine donio amandmane na Ustav Federacije i na Izborni zakon BiH, sa ciljem rješavanja nekoliko pitanja koja se odnose na funkcionalnost i osiguranje pravovremenog formiranja vlasti. Pozdravljeni su dosadašnji pozitivni koraci koje su domaći politički akteri poduzeli na osiguranju funkcionalnosti institucija, uključujući i imenovanje četiri suca Ustavnog suda Federacije BiH.

Izraženo je zadovoljstvo zbog činjenice da su Zastupnički dom Parlamenta BiH, Narodna skupština Republike Srpske, Zastupnički dom Federacije BiH, te sve kantonalne skupštine već održale svoje konstituirajuće sjednice. Pozvani su svi politički akteri da zadrže ovu pozitivnu dinamiku u procesu uspostave zakonodavne i izvršne vlasti na svim nivoima u skladu sa zakonom, i u procesu dogovaranja sveobuhvatnog koalicionog programa, koji bi se fokusirao na provođenje reformi i napredovanje BiH na putu ka EU.

– Preostala imenovanja u strukturama vlasti trebaju biti riješena. Upravni odbor PIC-a poziva Fiskalno vijeće i Vijeće ministara BiH da odobre Globalni fiskalni okvir za period 2023.-2025. godine, kako bi se pripremilo usvajanje državnog budžeta. UO PIC-a također podsjeća sve vlasti na njihovu obavezu, definiranu Općim okvirnim sporazumom za mir, da sarađuju sa Uredom visokog predstavnika – navodi se u saopćenju.

Osuđen je svaki oblik secesionističke retorike i djelovanja, te pozvana vladajuća koalicija u Republici Srpskoj da prestane sa svim aktivnostima kojima se krši Opći okvirni sporazum za mir, uključujući i Ustav BiH, ili kojima se ugrožavaju državne nadležnosti ili suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Upravni odbor PIC-a ističe obavezu da se osigura provedba odluka svih sudova. Također je izražena zabrinutost zbog ugrožavanja slobode izražavanja, slobode medija i slobode udruživanja u BiH, te uznemirenost pozivanjem na donošenje zakonskih rješenja kojima se ograničavaju ova prava u Republici Srpskoj. Ta prava, ponavlja UO PIC-a, i profesionalno i odgovorno novinarstvo od ključnog su značaja za svako demokratsko društvo.

Podsjećajući na nastojanja visokog predstavnika da pokrene parlamentarni proces u cilju rješavanja pitanja državne imovine u skladu s presudama Ustavnog suda BiH, Upravni odbor PIC-a poziva Parlamentarnu skupštinu BiH da se angažira i da bez daljnjih odlaganja usvoji zakon kojim se regulira ovo pitanje. Rješavanje pitanja državne imovine je ključni element programa 5+2, čije je ispunjavanje i dalje neophodno za zatvaranje Ureda visokog predstavnika.

Pozvane su sve strane da promoviraju okruženje koje pogoduje pomirenju. To zahtijeva prihvaćanje i priznavanje činjenica, podučavanje budućih generacija istini, poštivanje svih žrtava i sjećanje na sve žrtve bez obzira na njihovu etničku pripadnost, rad na lociranju, pronalasku i identificiranju nestalih, te provođenje istrage i krivičnog gonjenja osumnjičenih osoba koje su još uvijek na slobodi. To je jedini put ka budućnosti koji liječi i zacjeljuje rane BiH i garantira pravedan i trajan mir za buduće generacije.

Upravni odbor PIC-a također pozdravlja jednoglasnu odluku za ponovno produženje mandata misije EUFOR-a/ALTHEA, koje je 2. novembra 2022. godine usvojilo Vijeće sigurnosti UN-a. Misija EUFOR-a/ALTHEA ima ključnu ulogu u pružanju podrške lokalnim organima vlasti u održavanju sigurnog okruženja u BiH.

Evropska komisija je 12. oktobra dala preporuku da Vijeće odobri Bosni i Hercegovini kandidatski status, uz poduzimanje određenog broja koraka. Pozvani su organi vlasti da četverogodišnji mandat koji je pred njima iskoriste za rješavanje izazova i korištenje šansi koje su pred BiH. Također su pozivani domaći politički akteri da nastave političke pregovore i da se uključe u javnu raspravu o suštinskim reformama, uključujući ustavne i izborne reforme kako bi se osigurala jednakost svih građana i eliminirala diskriminacija, posebno putem provedbe sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u grupi predmeta Sejdić i Finci.

Upravni odbor PIC-a održat će sljedeću redovnu sjednicu 6. i 7. juna 2023. godine, saopćeno je iz OHR-a.

RTV Slon/Fena

Vezane vijesti

TUZLA