7.8 C
Tuzla
03.03.2024.

Usaglasiti tekst nacrta zakona o regulatoru električne energije

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić izjavio je jučer da u neusaglašenom tekstu za izradu nacrta zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa postoji pet razlika koje je moguće lako usaglasiti.

“Prema mom mišljenju, te razlike mogu biti usaglašene u kratkom vremenu, pa onda taj tekst pustiti u redovnu proceduru”, rekao je Džindić nakon sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Stašom Košarcem i ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem.

On je rekao da će entitetska ministarstva u narednih sedam dana dobiti na uvid razlike, te da se nada da će biti eliminisane.

Džindić je naveo da resorna ministarstva Republike Srpske i FBiH u narednih sedam dana očekuju od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara da im dostavi odluku o kvalitetu tečnih i naftnih goriva, te da se nada će, nakon razmatranja, Savjetu ministara biti vraćen pozitivan odgovor.

Model koje je Ministarsvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara izradilo za današnji sastanak, a koji se tiče odluke o kvalitetu tečnih i naftnih goriva je jako dobro napravljen, jer pokazuje koje su razlike između zahtjeva i molbi od dva entiteta”, pojasnio je Džindić.

On je naveo da je na današnjem sastanku napravljeno puno više dogovora nego što je to učinjeno na mnogo više ranijih sastanaka, te da je 90 odsto posla danas završeno.

Džindić je rekao da se i Republika Srpska i FBiH mogu pohvaliti projektima izgradnje novih obnovljivih izvora energije, te da raspodjela kvota ne bi smjela predstavljati problem, o čemu je na današnjem sastanku i razgovarano.

“Probaćemo u naredne dvije sedmice naći neko rješenje, jer te projekte treba i Republika Srpska i FBiH”, dodao je Džindić.

RTV Slon/ akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA