15 C
Tuzla
25.09.2022.

Uskoro početak nastave u bh. medresama i mektebima

Nova školska 2022/23. u bosanskohercegovačkim medresama počinje sutra, 1. septembra, izuzev Medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci, u kojoj nastava počinje u ponedjeljak, 5. septembra.

Pripreme u tim odgojno-obrazovnim ustanovama Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini za prijem učenika u internate i početak nastave su provedene i sve je spremno za početak školske godine.

– Medrese su specifične i zbog restoranskih i magacinskih obaveza koje prate potrebe učenika tokom boravka u internatu, tako da je i to zahtijevalo dodatne pripreme. Svi ovi navedeni procesi su pokrenuti i provedeni na vrijeme – izjavio je za Agenciju MINA mr. Fuad Imširović, pomoćnik direktora za nastavu u Behram-begovoj medresi u Tuzli.

S obzirom na to da su medrese škole internatskog tipa, učenici dolaze dan prije početka nastave kako bi se upisali i smjestili u svoje sobe.

– U Medresi „Osman-ef. Redžović“ u Visokom posljednjih nekoliko godina imamo i projekat adaptacije učenika prvih razreda na medresu i njena pravila, te smo odlučili da oni dolaze dan ili dva prije starijih učenika kako bi se mogli upoznati sa kućnim redom, prostorom, profesorima, rasporedom dnevnih aktivnosti i drugim sadržajima – kazao je Dženan Rezaković, pomoćnik direktora za đački dom Medrese „Osman-ef. Redžović“.

Iako mnoge škole već nekoliko godina imaju problem s nedovoljnim brojem upisanih učenika, broj zainteresiranih kandidata za upis u medrese je sve veći.

– To dalje omogućava kvalitetniju selekciju učenika i lakše i brže formiranje odjeljenja. Online apliciranje, koje je od 2020. na snazi prilikom upisa u medrese omogućava lakšu prijavu učenicima i njihovim roditeljima, tako da je i razumljiv povećan broj učenika koji su aplicirali na konkurs – naveo je Imširović.

Nastavni plan i program u bosanskohercegovačkim medresama najbliži je gimnazijskom nastavnom planu i programu u smislu izučavanja istih predmeta jezičkog, prirodno-matematičkog, društvenog i multidisciplinarnog područja, a odgojno-obrazovni proces će se ove školske godine odvijati u standardnom modelu.

Također, nova mektepska godina počinje u subotu, 10. septembra 2022., upisom polaznika mektepske pouke u više od 2.000 mekteba koji djeluju u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U prethodnoj mektepskoj godini u mektebima Islamske zajednice bilo je upisano više od 100.000 polaznika, od čega 82.000 na području Bosne i Hercegovine u više od 1.600 mekteba.

– U okolnostima kretanja stanovništva, nezahvalno je iznositi bilo kakve procjene i očekivanja o broju polaznika u narednoj mektepskoj godini. Međutim, uzimajući u obzir iskustvo iz prethodnih godina i potencijal mogućih polaznika među značajnim brojem osnovnoškolske djece koja ne pohađaju mektepsku pouku, možemo očekivati da se broj polaznika mekteba neće umanjiti, ili značajno umanjiti, a iskreno priželjkujemo i nadamo se da će se uvećati – kazao je za Agenciju MINA dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

Mektepska pouka se i u prethodnoj mektepskoj godini odvijala na tradicionalan način, s polaznicima mekteba u učionicama, uz preventivne i mjere opreza, a kako je dodao Svraka, svi se raduju realizaciji mektepske pouke u učionicama u punom kapacitetu.

Aktuelni Nastavni plan i program (NPP) mektepske pouke, kao i novi ilmihali, u primjeni su od 2020/2021. mektepske godine te se još uvijek ne razmišlja o promjenama.

– S obzirom na to da će ovo biti treća mektepska godina njihove primjene, nakon koje ćemo imati potrebne povratne informacije i jasniju sliku o prednostima i eventualnim nedostacima NPP i ilmihala, a na osnovu kojih treba promišljati o daljnjim koracima. Međutim, treba imati na umu i okolnosti u kojima je počela i u kojima se odvijala primjena NPP i ilmihala – kazao je Svraka.

Pozvao je roditelje da svoju djecu upišu u mekteb.

– Dragi roditelji i draga djeco, pred nama je nova mektepska godina. Mekteb vas čeka i širom je otvorio svoja vrata a vaši muallimi/e plemenita srca. Stoga, dragi roditelji, pozivam vas da upisivanjem i slanjem djece u mekteb izvršavate svoju roditeljsku obavezu odgajanja u skladu s islamskim moralnim normama i podučavanjem osnovnim islamskim načelima. Podrška u tom pogledu vam je Islamska zajednica sa svojim mektebom, mektepskom poukom i muallimima i muallimama – poručio je Svraka, javlja MINA.

 

POSLJEDNJE DODANO