16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

Uskoro uklanjanje opasnog otpada Tuzlanskog HAK-a?

Hemijska industrija u Tuzli je godinama, uz glavne proizvode, stvarala i opasni otpad koji nije propisno odlagan.  Iako su otklonjene bačve koje su u sebi sadržavale živu, otpad koji može izazvati bolest i smrt i dalje stoji u dvorištu postrojenja.

Najveći problem predstavlja to što je otpad nepropisno skadišten , tačnije zakopan u bačvama, ali i to što se ne zna količina i vrsta zaostalih supstanci u krugu nekadašnjih fabrika HAK 1 i HAK 2. Zbog toga je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona formiralo tim za analizu stanja opasnog otpada u industrijskoj zoni Tuzle.

“Formirani  je stručni tim sa jednim zadatkom sa jednim zadatkom a to je da se ustanovi šta je stvarno ostalo od opasnih supstanci u okrugu HAKA 1, a tu je riječ o živi ,hloru poliola i toluendiizocijanatu(TDI). Iako j nešto izvezeno postoji velika mogućnost da je još mnogo opasnog materjiala ostalo”-rekao je Zvjezdan Karadžin, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša TK

Intencija resornog ministarstva nije samo da tim kojeg čine nekadašnji šefovi odjela, kantonalni inspektorat zaštite okoliša, ali i federalni inspektorat otkrije o kojim opasnim supstancama se radi nego da se ustanovi na koji način se taj otpad može ukloniti.

“Pošto se radi o  opasnom otpadu za koji nemamo nijednu deponiju u Bosni I Hercegovini . jako je bitno da znamo sa čime se suočavamo, taj otpad je zakopan nepropisno u buradima i kao takav predstavlja ospasnost u slučaju poplava. Nakon kopanja ustanovit ćemo o kojoj količini se radi, uzet ćemo uzorke i odrediti sadržaj svega što se tu nalazi” dodao je Karadžin.

Međutim, obzirom da je odvoz otpadnog materijala skup nastojat će se da se otpadni material neutrališe na licu mjesta, a na osnovu toga Ministarstvo će moći aplicirati na razna sredstva za fond za zaštitu okoliša. Kao krajnji rezutlat opasni otpad koji je godinama ležao pod zemljom napokon bi trebao biti uklonjen.

 

Vezane vijesti

TUZLA