3.9 C
Tuzla
29.11.2023.

Ustavnopravna komisija podržala izmjene Zakona o akcizama u BiH

Na sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrđena je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i podržani principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Utvrđena je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila je usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH i za Prijedlog zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, skraćeni postupak, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Ovaj prijedlog zakona predviđa povećanje plaća, kroz izmjene koeficijenata, zaposlenim u državnoj službi sa najnižim koeficijentima, uključujući profesionalna vojna lica, policijske službenike i državne službenike i zaposlenike.

Komisija nije utvrdila usaglašenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom.

Predloženom izmjenom ovog zakona propisuje se da osobe zaposlene u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju, a koja se utvrđuje u visini šest ostvarenih neto plaća zaposlenog, isplaćenih u prethodnih šest mjeseci, ali maksimalno do iznosa dvanaest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, odnosno minimalno u iznosu šest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH.

Podržan je i u dalju parlamentarnu proceduru upućen Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, čiji je podnosilac Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Komisija nije podržala Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u 2021. godini, čiji je podnosilac Centralna izborna komisija BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Ustavnopravna komisija u vezi sa zahtjevom Ustavnog suda BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o državljanstvu čiji je podnosilac zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, konstatirala je da je PSBiH usvojila ovaj zakon i Ustavnom sudu prepušta donošenje odluke u tom predmetu.

Radi nedostatka glasova iz reda jednog konstitutivnog naroda, Ustavnopravna komisija Doma naroda nije mogla dati mišljenje o zahtjevu Ustavnog suda BiH u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi čiji je podnosilac predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA