31 C
Tuzla
18.07.2024.

Vakcinacija bh. građana: Jedni idu u Srbiju, a drugi čekaju svoj red u BiH

Vakcinacija je i dalje ključna tema u javnosti, a bh. građani negoduju zbog spore i trome nabavke vakcina protiv COVID-19. Bh. građanima od danas ponovno otvorena vrata u Srbiji za vakcinaciju bez naručivanja, pa će se mnogi najvjerovatnije zaputiti ka nekom od srbijanskih gradova kako bi primili vakcinu. Do sada je u Bosnu i Hercegovinu stiglo oko 300 hiljada vakcina, a u toku je vakcinacija prioritetnih grupa.

Iako ima 86 godina, te je u prioritetnoj grupi za vakcinaciju, Ljubomir Todorović do sada nije vakcinisan. Kaže, i dalje ne uspijeva dobiti termin, iako već mjesec dana pokušava. Od porodičnog ljekara sada je dobio i potvrdu da nije alergičan, ali pomaka nema.

“Niko nam nije znao reći, ne javljaju se uopšte. Jučer sam došao lično i rečeno mi je da se ne vrši vakcinacija, nego revakcinacija. I rekli su mi da dođem sutra, odnosno danas. I danas sam došao i opet ništa. Rekli su mi tek iduću srijedu da dođem”, kazao je Todorović.

Ljubomir je samo jedan od bh. građana koji su nezadovoljni procesom vakcinacije u Bosni i Hercegovini. Nedostatne količine vakcina, ali i spor proces imunizacije nagnao je hiljade bh. državljana da se vakcinišu u Srbiji. Među njima je i Irfan Godinjak.

“Vakcinacija u Srbiji je bila jako pozitivna. Vakcinisao sam se krajem marta. Razlog je bila želja za povratkom u normalan tok života. U tom trenutku bila je loša epidemiološka situacija. Veliki broj zaraženih, veliki broj smrtnih slučajeva”, kazao je Godinjak.

Ovim putem planiraju krenuti i drugi bh. građani. No, neki će čekati svoj red u Bosni i Hercegovinu, za druge je ipak put preskup.

Broj osoba iz BiH koji su se vakcinisali u zemljama regije još uvijek nije poznat, jedinstvene baze o broju vakcinisanih u zemlji također još nema. Ono što se zna jeste da je u BiH stiglo oko 300 hiljada vakcina, od čega je 191 hiljada došla putem COVAX mehanizma. Masovna vakcinacija je u toku. U Olimpijskoj dvorani Zetra do sada je vakcinisano više od 40 hiljada ljudi. Među njima je i Ahmed Redžepagić.

“Odlično je, dobro bi bilo da ovako ide u bolnicama. Začas ide, super sve”, istakao je.

Upravo vakcinacija rješenje je za povratak u svakodnevnicu prije pandemije. Stručnjaci upozoravaju na antivaksere koji bi mogli dodatno usporiti proces imunizacije.

“Vakcinacija bi bila ono što bi nas moglo relaksirati da u septembru i oktobru ne dočekamo ozbiljniji val. Kada pogledate vakcinu i vakcinaciju fatalni ishodi i teške komplikacije u odnosu na broj vakcinisanih se kreću od 002% otprilike, bez obzira koja vakcina je u pitanju”, kazao je dr. Dragan Stevanović.

Epidemiolozi objašnjavaju da bi idealno bilo kada bi 70% populacije bilo imuno na korona virus. Vakcinacija je jedini siguran put za sprječavanje pojave težih kliničkih slika i smrtnih ishoda.

RTVSLON/Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA