Njemačka je izmijenila klasifikaciju Velike Britanije koja je sada identifikovana kao “područje varijante virusa” zbog širenja indijskog soja virusa korona, saopštio je Institut “Robert Koh”.

Ovaj potez znači da će značajna ograničenja putovanja sutra stupiti na snagu.

Samo njemački državljani ili lica sa pravom boravka moći će da uđu u zemlju avionom, vozom ili autobusom.

Sva lica koja dolaze u Njemačku moraće da provedu dvije nedelje u karantinu, bez mogućeg smanjenja, čak i ako se ispostavi da su negativni na virus.

“Ovaj korak je težak za Veliku Britaniju, ali je neophodan da bi se spriječilo brzo širenje indijske varijante u NJemačkoj,” rekao je ​portparol njemačkog ministra zdravlja Jensa Špana.

On je naveo da se radi daljeg smanjenja broja zaraženih mora spriječiti da zarazne verzije virusa ugroze pozitivan razvoj događaja.

“Bićemo naoružani protiv ove vrste opasnosti tek kada se više ljudi vakciniše”, rekao je on.

Velika Britanija je prva zemlja u Evropi koja identifikovana kao područje sa virusnom varijantom, što je kategorija najvišeg rizika u Njemačkoj. Ova kategorija se trenutno odnosi na 11 zemalja Azije, Afrike i Južne Amerike.

Smatra se da je indijska varijanta, poznata kao B.1.617.2, zaraznija od drugih vrsta i pokretački faktor poražavajućeg povećanja slučajeva u Indiji.

Velika Britanija je od 19. maja zabilježila više od 3.400 slučajeva ove varijante, i to najviše u gradovima Blekburn i Bolton i u zapadnom londonskom okrugu. Postoje i klasteri u drugim oblastima, navodi Javno zdravlje Engleske (Public Health England).

IZVOR: RTV Slon/Srna