12 C
Tuzla
12.04.2024.

Velika dvorana Mejdana predložena za mjesto masovne vakcinacije u Tuzli

Vakcina, tako blizu, a tako daleko.  Najtraženija je to bočica zdravlja u svijetu u posljednjih godinu dana, a građani Bosne i Hercegovine  još uvijek čekaju na masovnu vakcinaciju.

Plan vakcinacije građana Federacije Bosne i Hercegovine javnosti predstavljen je još u januaru, I to prema prioritetima.  Kako navodi Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju ZZJZ Federacije Bosne i Hercegovine, prvi i osnovni cilj vakcinacije jeste smanjiti smrtnost povezanu sa Covid 19.

“Plan definira i prioritetne skupine. To su prije svega zdravstveni radnici i pomoćno osoblje u zdravstvenim ustanovama, osobe starije od 65 godina u socijalnim ustanovama za zbrinjavanje i njihovi njegovatelji. Osobe preko 60 godina i stručno savjetodavno tijelo je dalo prioritet starijim dobnim skupinama. Osobe s hroničnim oboljenjima mlađe od 60 godina i osobe zaposlene u značajnim javnim službama.” -dodao je Sanjin Musa.

I prema planu, kada je riječ o Tuzlanskom kantonu i Gradu Tuzla, doniranim vakcinama vakcinisan je određeni broj zdravstvenih radnika UKC Tuzla i Doma Zdravlja  kao i korisnici Doma za penzionere Tuzla. Svi oni, vakcinisani su u za to predviđenim prostorima samih zdravstvenih ustanova, koji kada dođe trenutak masovne vakcinacije opće populacije neće moći ponuditi adekvatan prostorni odgovor.

Upravo zbog toga gradska uprava Tuzla, u saradnji sa javnim  ustanovama i institucijama, a u skladu sa smjernicama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK-a, usvojila je niz zaključaka koji se odnose na smanjenje širenja pandemije korona virusa. Predloženo  je gdje ćemo se I vakcinasti.

“Prva odluka je da se za masovnu vakcinaciju građana grada Tuzle odredi velika dvorana SKPC Mejdan koja neće smetati kontinuiranom  radu Doma zdravlja Tuzla, a nalazi se u neposrednoj blizini Doma zdravlja Tuzla ” istakao je prim. dr. Suad Bijedić, direktor  JZNU Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” Tuzla

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle dodao je kako bez masovne vakcinacije nema izlaza iz ove situacije

Plan imamo, pa makar i ne znali kada ćemo, čime ćemo i kako ćemo doći do masovne vakcinacije, prioritetne naravno.

Vezane vijesti

TUZLA