25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

ViK Tuzla – Internetska manifestacija u povodu Svjetskog dana voda

Svjetski dan voda, 22 mart 2021. godine, obilježit će se putem internetske manifestacije. Svjetski dan voda slavi vodu i podiže svijest o globalnoj krizi s vodama, a središnji fokus obilježavanja je podržati postizanje Cilja održivog razvoja voda i sanitarne usluge za sve do 2030. godine.

Tema Svjetskog dana voda 2021. je vrednovanje vode. Vrijednost vode otprilike je veća od cijene – voda ima ogromnu i složenu vrijednost za naša kućanstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju i integritet našeg prirodnog okoliša. Ako previdimo bilo koju od ovih vrijednosti, riskiramo loše upravljati ovim konačnim, nezamjenjivim resursom. SDG 6 je osigurati vodu i kanalizaciju za sve. Bez sveobuhvatnog razumijevanja prave, višedimenzionalne vrijednosti vode, nećemo moći zaštititi ovaj kritični resurs u korist svih.

Za vrijeme globalne pandemije još jednom smo se mogli uvjeriti koliki je značaj voda i da ima višestruku korist, te je kao društvo mora više vrednovati i racionalno koristiti i održavati resurse.

Vezane vijesti

TUZLA