18 C
Tuzla
19.08.2022.

Vilušić: Nismo protiv muškaraca, ali jesmo za žene i realne politike!

Novo izdanje političkog magazina “Tačka” koje u programu TV Slon možete gledati večeras od 21:00 sat donosi razgovor o ženskim političkim pravima u svjetlu ovogodišnjih Općih izbora. U emisiji govorimo i o drugim temama poput menstrualnog siromaštva kao ekonomskoj i političkoj temi, o prizivu savjesti, sigurnom porođaju, donosimo primjere iz svakodnevnog života zašto je i koliko je važno da žene budu na pozicijama odlučivanja. Sagovornica emisije je gospođa Mira Vilušić, aktivistica i projekt menadžerica Udruženja “HO Horizonti” iz Tuzle.

Iz opisa emisije izdvajamo:

Dom naroda Parlamenta BiH nije usvojio izmjenu Zakona o Vijeću ministara kojom bi se osiguralo najmanje 40% manje zastupljenog spola u svakom narednom sastavu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tu izmjenu tražile su zastupnice Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok. Marinković- Lepić između ostalog smatra da su  zastupnice iz SNSD-a, u borbi protiv ravnopravnosti spolova te da se ovim činom pokazuje koliko se u Bosni i Hercegovini krši Zakon o ravnopravnosti spolova. Ženska politička prava u svjetlu ovogodišnjih općih izbora u Bosni i Hercegovini, tema su novog izdanja političkog magazina „Tačka“.

Podsjećamo, online izdanje emisije, ukoliko propustite večerašnji termin od 21:00 sat možete pogledati na Facebook stranici RTV Slon, u srijedu već od 08:00 sati.

POSLJEDNJE DODANO