7.8 C
Tuzla
19.04.2024.

Visoki dužnosnici EU čestitali BiH kandidatski status

Visoki dužnosnici Evropske unije čestitali su Bosni i Hercegovini odluku čelnika EU da jednoglasno donese odluku i BiH dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Kako je kazao predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel kandidatski status daje snažan signal bh. građanima i podvlači da EU očekuje da BiH provede reforme i radi na jačanju državnih institucija.

Na pres-konferenciji održanoj nakon ovogodišnjeg posljednjeg sastanka premijera i predsjednika 27 zemalja članica Evropske unije, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen čestitala je BiH na kandidatskom statusu navodeći da to predstavlja ohrabrenje za zemlju da zadrži svoj fokus na evropskom putu.

Bosna i Hercegovina formalno je 15. februara 2016. godine predsjedništvu Vijeća EU podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Nakon što je jučer donesena politička odluka o kandidatskom statusu, sada bi trebala nastupiti i faza otvaranja pristupnih pregovora.

Ipak o početku tog procesa odlučivat će se tek nakon što BiH ispuni 14 uvjeta za reforme koji su precizirani u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu za članstvo koji su dati 2019. godine.

Evropsko vijeće ima konačnu riječ kad se radi o proširenju, uključujući dodjelu statusa kandidata i početak pristupnih pregovora s nekom od potencijalnih budućih članica Unije.

Vezane vijesti

TUZLA