15 C
Tuzla
30.05.2024.

Vlada TK: Dio poljoprivrednih poticaja mora biti isplaćen prije početka proljetne sjetve

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Vahidin Smajlović sastao se sa federalnim ministrom poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem kako bi se pronašlo rješenje za poljoprivrednike u FBiH a tiče se isplate poticaja prije proljetne sjetve.

Prema riječima ministra Smajlovića svi kantonalni ministri poljoprivrede u naredne dvije sedmice trebali bi se sastati u Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva gdje će se razgovorati o proljetnoj sjetvi.

„Pripremni susret je već održan te su izneseni neki od problema s kojim se proizvođači susreću“, kazao je ministar Smajlović.

Fokus razgovora je na traženju načina da se omogući isplata dijela novčane podrške prije proljetnih obaveza proizvođača. Federalni ministar Dedić je u odvojenim susretima već razgovarao s kolegama iz Posavskog i Tuzlanskog kantona.

Prema riječima ministra Smajlovića, zajednički je stav da sredstva planirana Nacrtom budžeta, u iznosu od 101 milion maraka, nisu dovoljna te se nadaju da će on biti uvećan. Budući da će ta procedura potrajati, a s obzirom na enorman rast cijena gnojiva, pokušava se pronaći način pomoći poljoprivrednicima.

“Svakako ćemo o tome više razgovarati kada budu prisutni svi kantonalni ministri poljoprivrede, prije svega da se dio sredstava iz federalnog programa, koji se odnosi na plaćanje četvrtog kvartala za mlijeko i prvog kvartala, isplati prije početka proljetne sjetve”, rekao je resorni ministar Smajlović.

Vezane vijesti

TUZLA