15 C
Tuzla
21.05.2024.

Vlada TK i UNHCR BiH zajedno u rješavanju problema migranata

U cilju zagovaranja pronalska adekvatnijeg prostora u kojem bi bila smještena Služba za poslove sa strancima danas je premijera Tuzlanskog kantona Kadriju Hodžića posjetila predstavnica UNHCR-a u Bosni i Hercegovini Lucie Gagné (Lusi Ganje).

Izrazivši zadovoljstvo zbog dosadašnje dobre saradnje premijer Hodžić je naglasio da će se Vlada TK rado uključiti u rješavanje ovog problema.

Prema riječima predstavnice UNHCR-a Ganje, zgrada u kojoj se trenutno nalazi Služba nalazi se u centru Tuzle i nije odgovarajuća za veći broj migranata.

„Dobra je prilika da sada kada nema mnogo migranata uspostavimo sistem i budemo spremni na mogući priliv koji bi mogao uslijediti dolaskom ljepšeg vremena“, kazala je Ganje uz napomenu da su u okviru UNHCR-a BiH već formirani mobilni timovi.

U UNHCR-u traže model kako da pomognu Službi za strance, rečeno je ovom prilikom, a uloga mobilnih timova je da učestvuju u registraciji i identifikaciji migranata u Službi za poslove sa strancima, gdje bi identifikovali “ranjivost“ migranata i u skladu sa tim ih upućivali u postojeće centre.

Vezane vijesti

TUZLA