15.5 C
Tuzla
03.10.2022.

Vlada TK podržala projekte održivog projekta

Vlada Tuzlanskog kantona je na današnjoj redovnoj sjednici dala saglasnost na pet odluka o odobravanju sredstava općinama sa budžetske pozicije “Podrška povratku prognanih osoba”.

Tako je Općini Sapna odobren iznos od 25.000 KM, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u rješavanju projekata održivog povratka “Sanacija svlačionica fudbalskog kluba Sapna”, mjesna zajednica Kraljevići. Općini Čelić je odobreno 31.636 KM za rekonstrukciju sportskog poligona u MZ Šibošnica. Opštini Osmaci je kao učešće u rješavanju projekta održivog povratka, za nabavku opreme za Omladinski dom u naselju Mahala odobreno 3.361 KM, dok je Gradu Zvornik, kao učešće u rješavanju projekta održivog povratka za asfaltiranje puta prema izletištu u mjesnoj zajednici Glodi odobreno 40.000 KM. Gradu Tuzla odobreno je 25 hiljada za asfaltiranje puta u mjesnoj zajednici Požarnica. Za realizaciju projekata rekonstrukcije u povratničkim mjesnim zajednicama bilo je potrebno da općine i gradovi ispunjavaju  četiri nekoliko uslova.

“Da postoji zahtjev MZ upućen prema Gradu odnosno zahtjev prema Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povrata, da postoji saglasnost grada/općine za realizaciju projekta u toj MZ, da postoji potvrda da je riječ o povratničkoj MZ i da postoji predračun radova za realizaciju ovih projekata”, kazao je Anto Iljkić, sekretar Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK, te dodao da je u pitanju sufinansiranje dijela projekata.

U 2022. godini Vlada TK putem resornog ministarstva je održivi povratak podržala sa 1,3 miliona KM.

 

 

POSLJEDNJE DODANO