23.9 C
Tuzla
15.04.2024.

Vlada TK za podršku povratku odobrila skoro 89.000 KM

U okviru realizacije programa „Podrška povratku prognanih osoba“, Vlada Tuzlanskog kantona danas je na sjednici dala saglasnosti na tri odluke Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o odobravanju sredstava gradu Gradačac i općinama Čelić i Teočak.

Gradačcu je, kao učešće Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak TK u rješavanju projekata održivog povratka „Ugradnja centralnog grijanja u Društvenom domu MZ Sibovac“, odobreno 19.865 KM.

Općini Čelić je odobreno 49.000 KM za sanaciju postojećeg objekta i pretvorbu istog u zgradu Društveno-administrativnog centra u MZ Šibošnica, dok je Općini Teočak za sanaciju svlačionice i ograde nogometnog igrališta u MZ Jasikovac odobreno 20.000 KM.

Također, Vlada je ovlastila Kantonalnu direkciju robnih rezervi da iz robnih rezervi dodijeli jednokratnu pomoć Udruženju HO „Merhamet“ MDD Sarajevo Regionalni odbor Tuzla. Pomoć se sastoji od 100.000 komada mesnih konzervi po 100g i po četiri tone riže i tjestenine, a procijenjena vrijednost donacije iznosi 82.192,50 KM.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak dalo je pozitivno mišljenje o opravdanosti zahtjeva HO „Merhamet“. Kako se u Zahtjevu navodi, pogoršanje socijalne situacije nastupilo je pandemijom COVID-19, te se dodatno usložila ratom u Ukrajini, a kao rezultat čega Merhamet sve teže odgovara stalnim zahtjevima građana za pomoć u hrani.

Vlada je odobrila 2.600 KM Udruženju roditelja onesposobljene djece i onesposobljenih lica TK (URODIOL TK) za finansiranja troškova renoviranja krova prostora Dnevnog centra za pružanje usluga korisnicima i nabavke potrebnog materijala, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

Vezane vijesti

TUZLA