11.7 C
Tuzla
23.04.2024.

VMBiH-Utvrđen Prijedlog sporazuma o finansiranju godišnjeg akcionog programa za BiH između EU i BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je Prijedlog sporazuma o finansiranju godišnjeg akcionog programa za BiH za 2021. godinu između Evropske unije i BiH, ukupne vrijednosti 73.662.000 eura, od čega Evropska komisija učestvuje sa 73.000.000 eura.

Preostalih 662.000 eura odnosi se na sufinansiranje projekata iz područja kontrole bolesti životinja, a sredstva će biti osigurana iz budžeta korisničkih institucija na svim nivoima vlasti u BiH.

Projekti predviđeni za finansiranje odnose se na oblasti migracija, upravljanja granicom i protivminskog djelovanja, izbornog procesa, instrumenta za podršku procesu EU integracija, regionalnog razvoja, energije, transporta, ublažavanja socioekonomskih posljedica pandemije Covida-19, razvoja privatnog sektora u BiH, kao i kontrole bolesti životinja – saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Pomoć EU putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć ima za cilj daljnje osiguranje podrške zemljama kandidatima i zemljama potencijalnim kandidatima u donošenju i provođenju političkih, institucionalnih, pravnih, upravnih, društvenih i privrednih reformi u procesu usklađivanja s vrijednostima EU i postepenog usaglašavanja s pravilima, standardima, politikom i praksama Evropske unije s ciljem sticanja članstva, doprinoseći tako stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu.

Period izvršenja ovog sporazuma o finansiranju je 12 godina od njegovog zaključivanja, dok je period operativnog provođenja šest godina od zaključenja.

Sporazum o finansiranju godišnjeg akcionog programa za BiH za 2021. godinu prvi je sporazum o finansiranju nakon stupanja na snagu Okvirnog sporazuma.

Ministarstvo finansija i trezora će Prijedlog sporazuma dostaviti Predsjedništvu BiH s Osnovama za njegovo zaključivanje, uz prijedlog da se za potpisnika sporazuma odredi direktor Direkcije za evropske integracije.

Vezane vijesti

TUZLA