15.5 C
Tuzla
19.05.2024.

Vrhunski džudisti iz 27 zemalja na Sarajevo European Open 2022

Bosna i Hercegovina biće domaćin prvog turnira u okviru Evropa judo toura koji se boduje za svjetsku ranking listu, a kasnije i za olimpijsku ranking listu.

Sarajevo European Open 2022“ održati će se u dvorani hotela Hills, a okupit će 350 takmičarki i takmičara iz 27 zemalja, što je postao standard kada su u pitanju takmičenja u organizaciji Judo saveza Bosne i Hercegovine.

Evropa Open je svakako veliki događaj za nas. Ovakva takmičenja i manifestacije u velikoj mjeri promoviraju sport u našoj zemlji, što je veoma važno za razvoj judoa u Bosni i Hercegovini“, ističe prof. dr. Branislav Crnogorac, predsjednik Judo saveza Bosne i Hercegovine, i dodaje:

U isto vrijeme, ovakav događaj značajan je za naše vlasti jer kroz njega promovišemo grad i državu, a koristi od toga ima i turizam. Sretni smo i radosni što uživamo podršku IJF-a i EJU-a, kao i činjenicu da je ovo treći turnir koji nam je povjeren od početka pandemije korona virusa.“, kazao je Crnogorac na kraju.

Kada su u pitanju predstavnici Bosne i Hercegovine velike nade polažu se u nastup naših takmičara Aleksandre Samardžić i Tonija Miletića.

Nakon nekoliko mjeseci bez takmičenja, ovo je prvi turnir u sezoni, tako da će mi to biti neki test, da vidim koliko sam spremna trenutno“, kaže Samardžić i dodaje „Pripremala sam se u Slovačkoj i Hrvatskoj u zadnjih mjesec dana, zadovoljna sam kako je to prošlo. Na turniru je konkurencija prilično jaka, jer se blizi početak kvalifikacija za Olimpijske Igre, ali svakako da smatram da i ja pripadam tom nivou, te se nadam da će u nedjelju biti moj dan i da cu to konačno pokazati.“

Toni Miletić, najbolji bh. muški senior takmiči se u kategoriji do 90. kilograma, a pred nastup je istakao:

U izuzetno jakoj konkurenciji maksimalno ću se potruditi da što bolje predstavim našu zemlju, a najsretniji bih bio kada bi se naša zastava našla na pobjedničkom postolju čime bih i opravdao to što smo baš mi dobili organizaciju ovako jako i prestižnog takmičenja.“

Iz Judo saveza BiH istakli su da će pored Evropa opena i dva Evropa kupa za seniore i juniore u tekućoj 2022. godini organizirati po drugi put Svjetsko prvenstvo za kadete i kadetkinje U18 (august 24.-28.), kao i i Evropsko prvenstvo U23 (oktobar 28.-30.), također drugi put.

Takmičenje „Sarajevo European Open 2022“ počinje u subotu, a prve borbe su na rasporedu od 10 sati.

Vezane vijesti

TUZLA