6 C
Tuzla
29.02.2024.

Vrtići ponovo počeli sa radom

Od jutros su ponovo počeli sa radom vrtići u sastavu JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla. Pauza u trajanju od mjesec dana iskorištena je za dezinfekciju svih objekata JU „Naše dijete“ Tuzla, prostorija, dezinfekciju didaktičkih pomagala, igračaka u sobama.

Nakon mjesec dana pauze, danas su ponovo počeli sa radom tuzlanski vrtići koji rade u sklopu Javne ustanove Naše dijete Tuzla.  Iako u ljetnom periodu  obično rade smanjenim kapacitetom, kada se određeni broj vrtića zatvara, a djeca spajaju u grupe, ove godine zbog predostrožnosti, sa radom nastavlja devet od deset vrtića, a djeca nastavljaju u grupama u kojima su bila i prije izbijanja pandemije. Stroge mjere i dalje su na snazi.

„Procedure se moraju poštovati,  sve koje su bile i ranije trijaža na ulazu, predavanje izjave roditelja, a novina je mjerenje temperature djeci na ulazu u objekte, beskontaktnim toplomjerima. Možemo reći da smo poduzeli sve što je u našoj moći da preveniramo neželjene situacije“, ističe Sanja Karić, direktorica JU „Naše dijete“ Tuzla.

“Javna ustanova naše dijete poštuje sve epidemiološke preporuke za rad sa djecom, čak te preporuke su u jednu ruku i strožije i zahtjevnije nego što su to preporuke koje je prepisao federalni nivo. Obezbjeđenje posebne prostorije za izulaciju djece ili uposlenika ukoliko tokom radnog vremena pokažu bilo kakve simptome. Ne mislimo ovdje samo na koronu, vrijeme je cirkulacije virusa, imamo pravo biti bolesni i od drugih bolesti, a ne samo od korone. Nisu sva stanja gdje se javlja temperatura i malaksalost nisu rezervisana smao za koronu“ – , ističe dr. Ademir Ahmetović, iz Kriznog štab Grada Tuzla.

Na roditelje apeluju da imajući u vidu pogoršane epideološke situacije savjesno i odgovorno postupaju, da se pridržavaju propisanim preporuka,  te da djecu sa simptomima respiratornih bolesti ili povišenom temperaturom ne dovode u vrtiće. Ako i sami imaju te simptome savjetuje im se izbjegavanje slanja djeteta u vrtićku grupu.

„Virus se ne vidi golim okom, dešava se svuda oko nas, ne možemo obećati i garantovati da se neće dogoditi opet, ali mi smo uradili sve što je u našoj moći da se svede na minimum“, dodaje Sanja Karić, direktorica JU „Naše dijete“ Tuzla

U ovom trenutku u 10 vrtića na području Tuzle koji rade u sklopu JU Naše dijete Tuzla, upisano je 750 mališana.  Radno vrijeme vrtića ostaje od 6 do 17 sati.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA