11 C
Tuzla
23.02.2024.

VSTV BiH: Usvojen Vodič za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima i ekstradiciji

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, na svojoj posljednjoj sjednici, usvojilo je Vodič za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima i ekstradiciji, izrađen u okviru projekta EU4Justice, koji finansira Evropska unija.

Vodič uključuje metodologiju, praksu i savjete za tužioce i sudije kao podršku u efikasnijem radu na njihovim predmetima međunarodnog karaktera.

Međunarodna pravna pomoć u krivičnim stvarima je postupak koji se općenito uređuje sporazumom ili domaćim propisima, a u okviru kojeg države traže i pružaju informacije koje se mogu koristiti kao dokaz u krivičnim predmetima. U svijetu u kojem je sve ubrzano i gdje kriminalci sve više grade transnacionalne i međunarodne mreže, sve je veća važnost međunarodne saradnje u pravnim stvarima za rješavanje ovih izazova.

Autori Vodiča su pravni stručnjaci Bernard Rabatel, bivši francuski generalni tužilac i sudija za vezu (SAD, Velika Britanija) i Nikola Sladoje.

Prva i glavna prepreka s kojom se suočava tužilac ili istražni sudija kada im je potrebna pomoć strane države s pravnim sistemom koji se razlikuje od domaćeg, jesu nesporazumi nastali usljed stvarnih ili navodnih razlika pravosudnih sistema. U tome ne pomažu ni jezičke barijere“, istakao je Rabatel.

Damien Romestant, voditelj projektnog tima EU4Justice pojašnjava da Vodič sadrži procedure za pet zemalja i to Srbiju, Hrvatsku, Njemačku, Sjedinjene Američke Države i Kinu, odabrane iz razloga što BiH ima najveći broj zahtjeva za međunarodnu pravnu pomoć upravo s ovim zemljama ili zbog njihove specifičnosti.

Nakon usvajanja od strane VSTV-a, Vodič za međunarodnu pravnu pomoć uvršten je u informativni sistem VSTV-a osiguravajući njegovu dostupnost svim korisnicima.

EU4Justice: Podrška borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini je projekat koji finansira EU i usmjeren je na jačanje efikasnosti, integriteta i profesionalnosti institucija u sektoru vladavine prava; poboljšanju saradnje između tužilaštva i agencija za provođenje zakona u cilju povećanja efikasnosti istraga u slučajevima organizovanog kriminala i korupcije, te jačanju kapaciteta u pogledu upravljanja ljudskim resursima i učinkom, kao i disciplinskih okvira i procedura.

RTV SLON/Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA