22.8 C
Tuzla
24.06.2024.

WHO će propustiti cilj da vakciniše 40 posto stanovništva u svijetu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) propustit će svoj cilj da vakciniše 40 posto stanovništva u svakoj zemlji do kraja godine, a nedostaci su posebno ozbiljni u Africi.

Od 194 zemlje članice WHO-a, oko polovina njih neće ispuniti cilj. U oko 40 zemalja čak ni 10 posto stanovništva nije vakcinisano, javlja dpa.

WHO je veliki dio krivice pripisala gomilanju vakcina, posebno među nekolicinom bogatih zapadnih zemalja koje već daju dopunske injekcije.

U svijetu je do utorka primijenjeno više od 8,6 milijardi doza vakcine, ali uglavnom u zemljama s visokim dohotkom koje su imale resurse da osiguraju vlastite ugovore s proizvođačima cjepiva.

Desetine zemalja ovise o zalihama iz COVAX-a, programa za razmjenu vakcina koji podržava UN i koji ima za cilj da dobije vakcine za ljude u zemljama s nižim prihodima.

Prosperitetne zemlje su osuđene zbog toga što ne čine dovoljno da podrže globalnu pravednost raspodjele vakcina kroz COVAX. Međutim, isporuke vakcina putem šeme su porasle posljednjih sedmica. Do posljednje sedmice decembra, COVAX je isporučio 722 miliona doza.

RTV Slon/ FENA

Vezane vijesti

TUZLA