12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

WHO uputio apel za donaciju 10 miliona vakcina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak na donaciju 10 miliona doza vakcina protiv COVID-19 za 20 siromašnijih država kako bi se osigurala ravnopravna distribucija širom svijeta.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je povećana potražnja za vakcinama protiv COVID-19 dovela do kašnjenja isporuka.

Poručio je da je odmah potrebno 10 miliona doza da bi 20 zemalja moglo početi da vakciniše zdravstveno osoblje i starije ljude u naredne dvije sedmice, prenosi Anadolija.

Ghebreyesus je kazao da je ostalo još 15 dana prije isteka 100 dana ove godine, a 36 zemalja još uvijek čeka vakcine da mogu početi vakcinisati zdravstvene radnike i starije osobe.

Po njegovim riječima, od 36 zemalja planirano je da 16 primi prve doze iz COVAX-a u narednih 15 dana, a preostalih 20 ostalo je da čekaju vakcine.

– Dakle, danas tražim od zemalja koje imaju doze vakcina da doniraju što više doza kako bi nam pomogli da ispunimo taj cilj – rekao je u petak Ghebreyesus.

Također je zatražio i od proizvođača da povećaju proizvodnju kako bi se dodatne doze vakcina mogle donirati siromašnijim zemljama.

Vezane vijesti

TUZLA