16.7 C
Tuzla
03.03.2024.

 Za oporavak posljedica pandemije ugostiteljstvu i turizmu 658.500 KM

Posljedice pandemije korona virusa i mjere koje su donesene kako bi se spriječilo širenje virusa u mnogome uticale su na razne sfere života, a najviše na ugostiteljstvo i turizam. Kako  bi se ublažile posljedice korona virusa na ove sektore Ministarstvo trgovine,  turizma i saobraćaja TK je objavilo Javni poziv za refundaciju troškova privrednih subjekata kojima je početkom ove godine bio zabranjen rad.  Za ove namjene iz Budžeta TK planirano je 593.500 KM. Međutim, zbog velikog broja prijava, a kako bi se pomoglo većem broju subjekata morao se izvršiti rebalans Budžeta.

„Iznos od 65 hiljada km će se dodati već na postojećih 593 500 KM za pomoć  turističkom i ugostiteljskom sektoru.  Na ovaj način sa ovim sredstvima očekujemo da svim pravnim i fizičkim licima koji su se prijavili na javni poziv kojeg je raspisalo Ministarstva budu udovoljeni zahtjevi i da se do kraja mjesec izvrši uplata odnosno refundacija troškova na platu i iz plate za mjesec janura ove godine“ rekao je Hamza Bešić, ministar za trgovinu, turizam i saobraćaj TK.

Za pomoć ugostiteljskom i turističkom sektoru iz Budžeta TK bit će izdvojeno ukupno 658.500 KM, te je navedeno kako će svima onima koji su ispunjavali svoje obaveze i plaćali doprinose, troškovi biti refundirani.„Po ovom projektu refundiramo obaveze na platu i iz plate i poreze, po radniku  bez obzira koliko su uplatili za svakog radnika toliko će biti refundiarno i samo za mjesec januar 2021 godine. Radi se o refundaciji već uplaćenih sredstava“ dodao je Bešić.

Na Javni poziv za refundaciju troškova apliciralo je 419 aplikanata.

„Od toga je 394 na preliminarnoj listi ocjenjeno kao kompletne prijave, a 24 prijave su nekompletne. Naravno oni koji nisu zadovoljni preliminarnom listom  mogu da ulože žalbu, a već u srijedu će Vlada donijeti odluku o odobravanju ovih sredstava“ dodao je Bešić.

Kada je riječ o turizmu na području TK u dobu pandemije došlo je do osjetnog pada dolaska turista na naš kanton. Usporedbe radi u 2019. godini smo imali oko 175 hiljada posjeta, dok je u prošloj godini taj broj iznosio oko 75 hiljada. Iz Ministarstva se nadaju da ako se nastavi povoljna epidemološka situacija, a samim tim trenutne mjere ostanu na snazi, moguće je očekivati povećanje broja turista koji će posjetiti naš kanton.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA