7.8 C
Tuzla
19.04.2024.

Za završetak sanacije brane Modrac nedostaje 600 hiljada KM

Ne tako davne 2014. godine, Bosnu i Hercegovinu su pogodile poplave koje su uzrokovale velike materijalne štete. Poplave nisu zaobišle ni Tuzlanski kanton, a najveću  opasnost predstavljalo  je eventualno pucanje brane na jezeru Modrac.  Brana nije pukla, ali jeste oštećena.  Do sada su izvršene tri faze sanacije, a sada je u toku četvrta.

“Radimo na tome da se pokrenu aktivnosti na radu sanacije IV faze brane Modrac. Do sada su uražene tri faze sanacije brane Modrac, a radimo na tome da se pokrenu aktivnosti sanacije IV faze. U periodu od 2007. do 2015 godine uražene su tri faze i gdje je za te trifaze izdvojeno oko 5 miliona KM.” naglasio je Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, šumarstva i  vodoprivrede.

No, sada se pojavio problem jer nedostaje novca za konačan završetak sanacije.  Još 2019. godine  Kantonalna uprava civilne zaštite obezbijedila je 550 hiljada KM, dio sredstava izdvojit će i Vlada TK, ali to i dalje neće biti dovoljno jer je za završetak sanacije potrebno još 600 hiljada KM.

“Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vlada TK će pokrenuti aktivnost na realizaciji ove IV faze. Najbitnije od svega jeste da možemo raditi fazno i ovu četvrtu fazu kako bismo mogli zavtvoriti finansijku konstrukciju ovog projekta”- dodao je Vahidin Smajlović, ministar poljoprivrede, šumarstva i  vodoprivrede.

Zatvaranja finansijske konstrukcije ipak nema bez novca Vlade Federacije BiH.  Stoga je Vlada TK uputila zahtjev Vladi Federacije da izdvoji novac kako bi brana konačno bila bezbjedna, a time i građani Tuzlanskog kantona.

Obzirom da su poplave itekako još uvijek aktuelne u Tuzlanskom kantonu svaka sljedeća predstavljala bi veliku opasnost za stabilnost brane, čime bi se  ugrozila sigurnost građana Lukavca, ali i Tuzle. Zato se, smatraju iz kantonalne vlade, viši nivoi vlasti trebaju uključiti u proces realizacije ovog projekta.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA