18 C
Tuzla
13.06.2024.

Zajedno jače: Umrežavanje novinarki na Zapadnom Balkanu

Regionalni sastanak održan u Podgorici 16. decembra 2021. godine u okviru Media For All programa u kojem sarađuju partneri iz Britanskog Vijeća, Thomson fondacije, BIRN-a i INTRAC-a okupio je mentorke i novinarke iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije u razgovorima o važnosti saradnje i jačanju mreža podrške ženama u medijima u svim zemljama regiona.

Neke od poruka su da su problemi rodno-zasnovanog nasilja i diskriminacije u medijima i društvima prisutni u svih šest zemalja i predstavljaju zajedničke i sve kompleksnije izazove. Umrežavanje donosi potencijale za dugoročne promjene i otvara novi prostor za solidarnost i podršku. Funkcionisanje mreža u javnom prostoru uvodi i nove pristupe u rješavanju problema sa kojima se novinarke suočavaju.

Mreže novinarki trenutno funckionišu samo u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Vildana Džekman iz Mreže novinarki u BiH i pravnica na Liniji za pomoć novinarima je predstavila rad Mreže.

Ovo je prvi sastanak koji u okviru Media for All programa problematizira važnost i dugoročni potencijal profesionalnog umrežavanja i ovi razgovori će se nastaviti u okviru Media for All aktivnosti na temu Rod i mediji.

Pogledajte video sa Media for All događaja na kojem su se okupile novinarke iz regiona da razgovaraju o rodno-zasnovanom nasilju i diskriminaciji sa kojima se žene u medijima, kao i njihove čitateljke/i suočavaju u društvu.

Vezane vijesti

TUZLA