25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Zaključci pravnih stručnjaka sa četiri bh. univerziteta o ustavnoj krizi u BiH

Stručnjaci sa četiri pravna fakulteta javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, koji su u Zenici sudjelovali u radu okruglog stola na temu „Aktuelna ustavnopravna situacija u BiH“, sačinili su i zajedničke zaključke te ih uputili medijima i relevantnim domaćim i inostranim institucija koje se bave krizom u BiH zbog „nasilnog rušenja ustavnog poretka i nelegalnog pokušaja preuzimanja nadležnosti države BiH“.

U radu okruglog stola, kojim je moderirala dekanesa Pravnog fakulteta Zenica prof. dr. Larisa Velić, sudjelovali su profesori ustavnog, krivičnog i međunarodnog prava sa Univerziteta u Tuzli, Bihaća, Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru te domaćina skupa, Pravnog fakulteta UNZE.

U svom obraćanju, podsjećaju, kako je, „polazeći od činjenice da je apsolutno neprihvatljivo negiranje najtežih oblika ratnih zločina, uključujući genocid i udruženi zločinački poduhvat kao i veličanje osoba koje su te zločine počinili te da nije bilo spremnosti od dijela zvaničnika u institucijama BiH da se ova oblast zakonski uredi“, bivši Visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a sve s ciljem da se zabrani negiranje i promocija zločina genocida i drugih ratnih zločina.

-Donošenje ovog zakona, predstavnici vlasti RS su iskoristili kao povod za potpunu blokadu institucija BiH. Smisao svakog ustavnog poretka je da obezbijedi adekvatno funkcionisanje državnih institucija u cilju ostvarivanja i zaštite njenih građana. Stoga je akt blokade institucija  u direktnoj suprotnosti sa obavezama koje proističu iz Ustava BiH i obaveza međunarodnopravne prirode, što predstavlja direktan atak na ustavna prava građana BiH- smatraju učesnici ovog skupa.

Protivustavno djelovanje, dodaju, nastavlja se „aktivnostima usmjerenim na nelegalan pokušaj oduzimanja nadležnosti institucija BiH.

-Uspostavljanje nadležnosti države BiH, osim onih koje su izričito Ustavom propisane, izvršeno je u skladu sa Ustavom BiH, što je potvrđeno sa više odluka Ustavnog suda BiH. Vlasti entiteta RS su, postupanjem izvan nadležnosti, prekršile i entitetski Ustav, što treba biti predmet razmatranja odgovornih institucija.

Ukoliko se nastavi ovakvo djelovanje, smatramo da je neophodno da ovlašteni predlagači, kad se za to steknu svi uslovi, bez odlaganja pokrenu postupak pred Ustavnim sudom BiH za ocjenu ustavnosti takvih akata- navodi se u obraćanju javnosti.

Podsjećaju kako je i pravna obaveza Visokog predstavnika međunarodne zajednice „da bez odlaganja preduzme sve potrebne mjere u cilju implementacije Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i poštivanja Ustava BiH, koji su ugroženi aktuelnim pokušajima nelegalnog rušenja Ustavnog poretka BiH“, kako bi se spriječilo narušavanje mira i sigurnosti kao najvišeg legitimnog cilja.

-Pravna i politička je obaveza Hrvatske i Srbije, kao strana ugovornica međunarodnog mirovnog ugovora, sa kojim je zaustavljena agresija na BiH i međunarodni oružani sukob, da bez odlaganja i u potpunosti izvršavaju svoje obaveze u pogledu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH.

Pozdravljamo odluku međunarodnih medijatora da se povuku iz pregovora o izmjeni Izbornog zakona dok se pred očima domaće i međunarodne javnosti odvija pokušaj nasilnog i nelegalnog rušenja ustavnog poretka BiH- ističu učesnici skupa u Zenici.

Dodaju kako daju i punu podršku Tužilaštvu BiH i drugim u provođenju Ustava i zakona te pozivaju „nadležne međunarodne institucije da obezbijede povećanje prisustva međunarodnih oružanih snaga NATO-a u BiH u cilju zaštite mira, sigurnosti i Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH“.

-Pozivamo nadležne institucije svih nivoa vlasti da u skladu sa svojim ovlaštenjima preduzmu aktivnosti u cilju zaštite ustavnopravnog poretka BiH- poručili su učesnici zeničkog skupa.

Dodali su i kako će „navedeni pravni fakulteti nastaviti redovne, periodične sastanke u cilju analize i zauzimanja pravnih stavova o važnim pravnim pitanjima za BiH“.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA