Žalbe na presudu Ratku Mladiću zakazane za 25. i 26. august

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) zakazao je sjednicu na kojoj će biti iznesene žalbe na presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću za 25. i 26. august ove godine.

Kako se navodi u odluci koju je potpisala predsjedavajuća Žalbenog vijeća Prisca Matimba Nyambe žalbe na presudu kojom je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine u BiH prvo će iznijeti Odbrana 25. augusta, dok će Haški tužioci svoje žalbe iznijeti dan kasnije.

Na kraju zasjedanja 26. augusta, kako se navodi u odluci, Mladić će sam imati priliku da uzme riječ.

Nyambe je prije iznošenja žalbi zakazala statusnu konferenciju za sedam dana, 24. jula ove godine.

U odluci se navodi da će Mladić imati priliku da se izjasni da li će sam prisustvovati statusnoj konferenciji i žalbama, ili će se uključivati putem videoveze iz pritvorske jedinice u Scheveningenu.

Zbog pandemije koronavirusa i mjera zaštite, Žalbeno vijeće je naložilo Uredu registrara da osigura uslove u kojima će biti bezbjedno prisustvo Mladića ili, ukoliko odbije da prisustvuje, uslove da se može uključiti u postupak iz pritvorske jedinice.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je 2017. godine proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću, koje će donijeti konačnu presudu, ali i zbog pandemije koronavirusa.

Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine, no zbog pandemije koronavirusa završetak žalbenog postupka na suđenju Mladiću očekuje se u prvoj polovini 2021. godine, a presuda, čiji termin još uvijek nije potvrđen, trebala bi biti izrečena devet mjeseci nakon iznošenja žalbi.