17.8 C
Tuzla
12.04.2024.

Zaposlena žena: Korisna za sebe, porodicu i društvo

 

Pet dugih godina bez posla je Alma Tinjić. U tih pet godina nebrojeno puta je aplicirala na posao. Iako po struci frizerka, svoje radno iskustvo gradila je kao trgovkinja. Međutim, ni ono nije bilo dovoljno poslodavcima.

„Tražila sam posao na raznim adresama, tako da ni na jednoj adresi nisam našla poseban odziv. Najviše su tražili iskustvo , najvažniji razlog je bio što nema dosta iskustva“ kaže Alma Tinjić.

U ovoj godini do septembra na evidenciji Kantonalnih službi za zapošljavanje u Federaciji BiH nalaze se 167.972 nezaposlene žene. Ono što je posebno alarmantno jeste da jednu od presudnih uloga u  traženju zaposlenja igra motivacija. Najčešće je to slučaj kada je riječ o majkama koje posao ne traže jer moraju brinuti o svojoj djeci, a boravak u vrtiću iz raznih razloga nije rješenje.

„Jako čest razlog zašto su žene  nezaposlene jeste zato što mlade majke nemaju mogućnost čuvanja djece i sa druge strane vrtići u većini slučajeva rade jednu smjenu vrtići rade jednu smjena, i samim tim imaju manje mogućnosti . Današnje plate su niske , a vrtići su skupi, pa se većini žena ne isplati raditi“ rekao je Đorđe Maksimović, psiholog.

Naročito je to problematično kada je riječ o samohranim majkama, a rješenje je u poboljšanju sistema za skrb o djetetu.

“Obzirom da nam sistem ne pruža baš neku podršku za skrb o djetetu dok su one na poslu, nema ko da brine  toj djeci i onda se one odlučuju na neke poslove koji su manje plaćeni ali koji zahtijevaju samo prvu smjenu da bi ta djeca bili u vrtiću.” dodala je  Ivana Zeljković, projektna koordinatorica programa za zapošljavanje

A upravo majčinstvo i bračni status žene odlučujući su faktori i kod poslodavaca koji traže radnike, zbog čega šrednost daju muškim kandidatima. Vrlo često poslodavci uzimaju sebi za pravo da zadiru u privatne sfere kandidatkinja.

„Evo čujem od kandidata da im  je jako često prepreka da ih pitaju da li su udate, da li planirate porodicu, zbog planiranja bolovanja, porodiljskog  tako da sigurno postoji i nedostatak kod poslodavaca“ nastavio je Đorđe Maksimović, psiholog

Trenutno postoje razni programi podrške u zapošljavanju koje pružaju službe za zapošljavanje, ali i razne nevladine organizacije koje nude besplatnu edukaciju i informisanje o načinu pronalaska posla. Zaposlena žena  izuzetno je bitna. Bitna i korisna je za sebe, porodicu i društvo. Potrebno je biti uporan, i ne odustajati.

„Glavna poruka svim ženama jeste da izađu iz kuće, da potraže posao i budu neovisne o bilo kome“ zaključila je Alma Tinjić.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA