12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Završena manifestacija Dani naslijeđa Tuzlanskog kantona

Manifestaciju “Dani naslijeđa Tuzlanskog kantona” organizovao je Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK povodom 18. aprila – Međunarodnog Dana spomenika i spomeničkih cjelina.

Četvrti Dani naslijeđa Tuzlanskog kantona održani su od 18. do 21. aprila 2022. godine, a partneri organizacije su: Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, Federalno ministarstvo kulture i sporta, BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, Srednja Građevinsko-geodetska škola Tuzla, Osnovna škola “Đurđevik” Đurđevik i Osnovna škola „Sapna“.

Programom “Kameni spavači” i izložbom “Stećci Tuzlanskog kantona” u Osnovnoj školi “Đurđevik” u ponedjeljak, 18. aprila 2022. godine su otvoreni Četvrti Dani naslijeđa Tuzlanskog kantona. Nakon razgledanja izložbe i prigodnog programa učenika OŠ Đurđevik u organizaciji Zavoda upriličeno je stručno vođenje na obližnjim spomenicima i nekropoli stećaka Skladovi za što je bila zadužena Merima Hajdarbegović, MA historije umjetnosti i arheologije.

Također, u ponedjeljak 18. aprila 2022. godine stručna saradnica Zavoda Amra Vehabović, prof. je učestvovala na Okruglom stolu koji je povodom Dana spomenika i spomeničkih cjelina održan u Srednjoj Građvinsko-geodetskoj školi Tuzla.

Dani naslijeđa Tuzlanskog kantona nastavljeni su i u utorak 19. aprila 2022. godine u BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija gdje je održan Okrugli sto na temu “Upis izvornog pjevanja na Preliminarnu otvorenu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine“, a u cilju definiranja i identificiranja određenog oblika izvornog pjevanja koje je prisutno na području sjeverne, sjeveroistočne i srednje Bosne radi upisa na Listu nematerijalne baštine koja se vodi u Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

Pored predstavnika Federalnog ministarstva kulture i sporta (mr.sc. Mirela Šečić Milićević), nadležnih kantonalnih ministarstava u radu Okruglog stola su učestvovali prof.dr. Tamara Karača Beljak (Muzička akademija Sarajevo), Enisa Hajdarević Šojko (BH Radio1), mr.sc. Rusmir Djedović, etnomuzikolozi, etnolozi i drugi koji se bave izučavanjem ovog tradicionalnog vokalnog oblika.

Srijeda, 20. april 2022. godine je bila rezervisana za promociju broja 13. časopisa BAŠTINA SJEVEROISTOČNE BOSNE, izdavača Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona.

U prisustvu velikog broja saradnika Zavoda, predstavnika ustanova kulture, studenata i učenika, prijatelja kulturne baštine ova promocija je organizovana u OŠ „Mejdan“ Tuzla (prostorije Zavoda).

Prisutnima se prvo obratio predsjednik Stručnog kolegija Zavoda i glavni urednik časopisa mr.sc. Rusmir Djedović nakon čega je uslijedila promocija u kojoj su uzeli učešće doc. dr. Mersiha Imamović (Filozofski fakultet u Tuzli), prof.dr. Elvira Hadžiahmetović Jurida (Prirodno-matematički fakultet u Tuzli), dr. sci. Semir Hadžimusić, urednik u redakciji, i Merima Hajdarbegović, MA (JU Zavod KHPNTK).

Nakon promocije časopisa uslijedio je program učenika IVa Srednje Građevinsko-geodetske škole Tuzla (Ena Komljen, Melina Ibrišimović, Kenan Bajrić), koji je upotpunjen izložbom “Stećci Tuzlanskog kantona”.

Četvrti Dani naslijeđa Tuzlanskog kantona završeni su danas, 21. aprila 2022. godine u Osnovnoj školi Sapna, gdje je za učenike ove škole, stručni saradnik Zavoda, Mensur Smajlović, prof. održao prezentaciju o stećcima i baštini Tuzlanskog kantona.

Ovom prilikom Javna ustanova Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona se zahvaljuje svima za saradnju pri organizaciji i učešću u manifestaciji „Dani naslijeđa Tuzlanskog kantona“ uz poruku da očuvanjem naslijeđa/baštine čuvamo i vlastiti identitet.

Vezane vijesti

TUZLA