25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Završeni pregovori u Neumu: Ostvaren napredak, nastavak u Sarajevu

Razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH u Neumu se vode još od četvrtka, a u njima su pored zvaničnika Hrvata i Bošnjaka iz Federacije BiH učestvovali i Metju Palmer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu te Angelina Ajhorst, predstavnica EU za reformu izbornog zakona.

Bakir Izetbegović, lider SDA rekao je da nije postignut dogovr ali da su pregovarači jako blizu te da misli da je po pitanju Doma naroda stvar riješena te da su kada je riječ o funkcionisanju FBiH i članova Predsjedništva BiH jako blizu.

Za razliku od Izetbegovića, Fahurudin Radončić, predsjednik SBB-a rekao je da su pregovori propali te da su sve stranke, SDA, NiP, SBB, NES bili veoma jedinstveni da se ne dozvoli da etničko jača u odnosu prema državi BiH.

“Probošnjačka delegacije bila je veoma jedinstvena. Svi smo poraženi, ovakav epilog da nemamo prijedloga zakonskog rješenja mogu dodatno usložniti veoma kompliovane odnose između Hrvata i Bošnjaka”, rekao je Radončić.

Ipak, pregovori kako su rekli i Izetbegović i Radončić nastaviće se u Sarajevu, a osim krupnih političkih pitanja u vezi sa izborima članova Predsjedništva BiH te Doma naroda, bilo je govora i o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH koji nisu toliko sporni ali je pitanje da li će na kraju biti usvojeni.

“Imali smo kvalitetan sastanak i konstruktivan, veoma kompleksna pitanja. U osnovi mogu reći da će se razgovori nastaviti”, rekla je Ajhorstova dodajući da će se o izboru članova Predsjedništva i funkcionalnosti FBiH razgovori nastaviti ali da stranke moraju raditi još više.

Palmer je rekao da se razgovaralo konstruktivno i otvoreno ali da se nije došlo do kraja procesa te da pitanja koja su rješavana neće nestati sa scene.

“Potrebno je naći odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima da imaju istu zastupljenost u institucijama”, rekao je Palmer.

RTV Slon/ Nezavisne novine

Vezane vijesti

TUZLA