17.8 C
Tuzla
21.05.2024.

Zdravstveni radnici iz TK održali protest, najavili i generalni štrajk

Ćaza Čerkezović medicinska je sestra u Domu zdravlja Živinice. Ona je danas zajedno sa svojim kolegama, zdravstvenim radnicima iz cijelog Tuzlanskog kantona protestovala zbog, kako navode, oglušivanja kantonalnih vlasti na njihove zahtjeve. Osim što je, kaže, nezadovoljna uslovima rada, ističe da su plate zdravstvenih radnika nedovoljne za onaj posao koji oni obavljaju.

Ja sam medicinska sestra već 30 godina, moja plata je 1000 KM. Radimo težak posao, odgovaran posao koji je jako malo plaćen, sa ovim dešavanjima i povećanjem životnih troškova, možemo samo bit nezadovoljniji još više“, kaže Čerkezović.

Nezadovoljni su i radnici koji rade u ostalim sektorima zdravstva. Ističu da su plate preniske, i da nema radnika, a da je posla sve više.

Da kažem jednom riječju ovo je dokačilo dno dna, više nema ni dna. Nema smisla, lažu nas iz dana u dan, uskraćuju naša prava na sve moguće načine“, kazala je Ferzija Ibradžić, radnica u vešeraju UKC-a Tuzla.

Osim loših uslova rada, zdravstveni radnici su nezadovoljni i odnosom vlasti prema njima. Okupili su se na protestu jer traže isplatu jednokratne pomoći od 1.080 KM. 

Pošto su isplatili uposlenicima Zavoda zdravstvenog osiguranja 1080 KM, a finansiramo se iz istih para, u ovom trenutku uposlenici u zdravstvu na području TK traže da se na isti način bez diskriminacije isplati 1080 KM na isti način u skladu sa Uredbom Vlade“, kazao je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva Federacije BiH.

Sama Uredba Vlade Federacije predviđa da jednokratnu pomoć isplaćuju poslodavci ukoliko su u mogućnosti. Vlada TK, Ministarstvo zdravstva niti ZZO TK nije poslodavac. Sama sebi postavljam pitanje koja bi logika bila i da se isplaćuje s obzirom na to da zdravstvene ustanove negativno posluju, dakle oni nemaju sredstava da to isplate“, kazala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK.

Ipak, radnici ostaju pri svojim zahtjevima, a ukoliko oni ne budu ispunjeni, zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu će u narednih nekoliko dana stupiti u generalni štrajk, a to znači da bi mogli trpjeti i građani.

Pošto je kod nas štrajk specifičan, nije kao u drugim djelatnostima, naš štrajk se odvija na radnim mjestima, sve što je hitno mi ćemo primati, a sve ostalo iz hladnog programa će biti vraćeno“, kazala je dr. Adisa Fakić, predsjednica Nezavisnog sindikata zdravstva TK

Podršku zdravstvenim radnicima danas su pružili i drugi budžetski korisnici, koji su ranije od kantonalnih vlasti tražili isplatu jednokratne pomoći. I njihovi zahtjevi su odbijeni.

Upravo su završeni pregovori sa Vladom gdje su svi zahtjevi budžetskih korisnika odbijeni, vezano za jednokratnu pomoć, za povećanje plate u idućoj godini. Naš je zaključak bio da bez obzira na naše pregovore da ćemo solidarno doći danas i podržati naše kolege u zdravstvu“, rekao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja odgoja nauke i kulture BiH, KO TK.

Kao i tokom prvog štrajka, uz Nezavisni strukovni sindikat radnika, u istoj borbi su i u Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije TK.

Vezane vijesti

TUZLA