15 C
Tuzla
22.05.2024.

Želite otputovati u Tursku? Donosimo pregled aktuelnih propisa u vezi sa Covid-19!

U periodu do 15. aprila 2021. na snazi su vladine mjere prema kojima putnici koji ulaze u Republiku Tursku zračnim, morskim i kopnenim putem, moraju posjedovati negativni nalaz PRC testa na SARS-CoV-2 koji nije stariji od 72 sata (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz). Putnicima koji ne pruže uvid u negativni PCR test na korona virus neće biti dopušteno ukrcavanje na let za Republiku Tursku. Izuzetak su putnici mlađi od šest godina, avionska posada i osoblje, putnici u tranzitu/transferu preko te zemlje za koje nije obavezan PCR test niti je predviđena karantena.

Od 15. marta 2021. uvedena je i obaveza popunjavanja putnog obrasca „Traveler Entry Form“ (dostupan na poveznici http://register.health.gov.tr) kojeg je potrebno ispuniti u roku od 72 sati prije ulaska u zemlju (ne odnosi se na putnike u tranzitu) i na osnovu tih informacija bit će vam određen tzv. HES kod („Hayat Eve Sigar“) koji je potreban za ulaz u sve ugostiteljske, uslužne objekte i trgovačke centre.

U tom kontekstu, preporuka za sve putnike je da prije putovanja prethodno provjere s nadležnom avio kompanijom, turističkom agencijom  i diplomatsko-konzularnim predstavništvima oko svih detalja u vezi reda letenja i nacionalnih mjera za suzbijanje korona virusa te uvjeta ulaska u državu u koju putuju.

Za putnike bez negativnog rezultata PCR testa na turskom graničnom prijelazu koji ulaze u zemlju morskim i kopnenim putem bit će osiguran smještaj u karanteni, tj. bit će im određena samoizolacija na prijavljenoj adresi boravka u Republici Turskoj (rezervirani ili privatni smještaj). Oni putnici koji nemaju gdje odsjesti u Republici Turskoj bit će smješteni u sedmodnevnu karantenu u objektu kojeg odredi Ministarstvo zdravstva Republike Turske. U tom slučaju, sedmog dana karantene putnici će biti ponovno testirani na korona virus i ukinut će se karantena samo za one putnike čiji su rezultati PCR testa negativni. Osobe koje su bile u karanteni imaju obvezu ispuniti formular „COVID-19 Patient/Contact Monitoring (Quarantine) Information Care Form“ te će se njihovi podaci čuvati 30 dana i bit će pohranjeni u zdravstveni sistem HSYS („Public Health Management System“).

Vlada Republike Turske redovno ažurira popis zdravstvenih institucija koje provode testove COVID-19.

PCR testiranje dostupno je i na aerodromu u Istanbulu (otvoreno 24 sata dnevno i sedam dana u sedmici i nalazi se ispred ulaza 14,  „Dolasci“).  PCR test košta  250 TL ili oko 35 američkih dolara za sve uzraste. U istanbulski aerodrom morate stići najmanje 6 sati prije leta s važećom kartom i važećim pasošem, a rezultati testiranja dobiju se u roku od pet sati.

PCR testiranje od nedavno je dostupno i na aerodromu Ankara Esenboğa za istu cijenu kao i u Istanbulu.

Prema najnovijim klasifikacijama, svaka od 81 pokrajina u Republici Turskoj podijeljena je u četiri razine ovisno o riziku od COVID-19. Pokrajine su označene bojama s niskim (plava), srednjim (žuta), visokim (narančasta) ili vrlo visokim rizikom (crvena), a prema kriterijima ocjenjivanja opasnosti od COVID-19 (što uključuje ukupan broj slučajeva i stope cijepljenja). Karta Republike Turske koja ilustrira ove četiri razine dostupna je preko web stranica turskog Ministarstva zdravstva. Te web stranice se redovito ažuriraju i trebali biste provjeriti status željenog odredišta prije vašeg putovanja.

Zatvaranje tokom vikenda uvodi se tokom cijelog  Ramazana (od 13. aprila do 13. maja 2021.) i u tom jednomjesečnom razdoblju restorani, kafići i ostali slični objekti bit će otvoreni samo za usluge dostave. Diljem zemlje nastavlja se i praksa uvođenja policijskog sata svake noći od 21 do 5 ujutro. Osobe starije od 65 godina mogu izaći izvan domova od 10 ujutro do 14 sati, dok osobe mlađe od 20 godina imaju pravo izlaska u razdoblju od 14 do 18 sati. Na snazi ostaje i noćna karantena preko subote i nedjelje od 21 navečer do 5 ujutro.

Gore navedena ograničenja kretanja ne odnose se na strane turiste, ali su česte policijske ophodnje i česta legitimiranja osoba. U tom kontekstu, od stranih turista se očekuje da sa sobom stalno nose putne isprave i potvrdu o smještaju/hotelsku rezervaciju te da se pridržavaju uputa lokalnih vlasti na kontrolnim tačkama.

Tokom sedmice restorani, slastičarnice, kafići i slične uslužne djelatnosti otvoreni su između 7 i 19 sati (mogu se   koristiti do 50% kapaciteta) i od 19 do 24 sata funkcionira samo dostava. Trgovački centri, trgovine, tržnice i frizeri otvoreni su svakog radnog dana od 10 do 20 sati. U  mjestima koji još uvijek imaju vrlo visokorizični status ugostiteljski objekti su i dalje zatvoreni i koriste samo usluge preuzimanja paketa na licu mjesta (10-20 sati)  i dostave (20-24 sata).

Do daljnjega je obavezno nošenje zaštitne maske na svim javnim mjestima i održavanje fizičke distance te je na snazi i zabrana pušenja na ulicama i na stanicama javnog prijevoza kako bi se suzbilo širenje korona virusa.

Sve buduće korone mjere ovise o trenutnoj epidemiološkoj situaciji koja će diktirati brzinu ublažavanja ili pooštravanja preventivnih mjera oko sprečavanja širenja korona virusa.

Dolazak putnika do daljnjega je omogućen putem kopnenih, morskih i zračnih graničnih prijelaza.

 

Vezane vijesti

TUZLA