Žene Srebrenice: Istina o genocidu neće biti zaboravljena!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

25 godina nakon genocida u Srebrenici preživjele žrtve još nisu dočekale pravdu. Udruženje Žene Srebrenice svakog 11. u mjesecu mirnom šetnjom u Tuzli podsjeća na razmjere ovog najvećeg zločina u Evropi, poslije Drugog svjetskog rata.

Osim što svakodnevno žive sa spoznajom da se njihovi namiliji nikada neće vratiti, a da posmrtni ostaci svih koji su mučki ubijeni još uvijek nisu pronađeni, porazna je činjenica da mnogi koji su učestvovali u genocidu još nisu pozvani na odgovornost.  Mnoge majke umrle ne saznavši za sudbinu svoje djece, braće, muževa, očeva..No sve dok Udruženje Žene Srebrenice bude imalo i jednu živu članicu mirni protesti će se održavati, a istina o genocidu u Srebrenici neće biti zaboravljena, poručeno je sa današnjeg okupljanja.

„Možete da zamislite kakav je život srebreničkih majki. Još uvijek žive u tom iščekivanju šta je bilo sa njihovim najmilijim, ko je odgovoran, zašto su to uradili i zašto ih ne pronađu sve da jednom znaju gdje su kosti njihove djece“, izjavila je Nura Begović, Udruženje Žene Srebrenice.