10.5 C
Tuzla
15.06.2024.

Zločin bez kazne: 27 godina od krvavog ubistva tuzlanske mladosti

Tuzlanke i Tuzlaci danas obilježavaju 27. godišnjicu stradanja civilnog stanovništva.

Ratne 1995. godine 25. maja na tuzlanskom šetalištu Korzo ubijena je 71 osoba prosječnestarosti 24 godine. Osim ubijenih sedamdeset i jedno, oko 150 drugih stanovnika Tuzle zadobilo je lakše i teže tjelesne povrede zbog kojih je u noći sa 25. na 26. maj tuzlanski Klinički centar bio u vanrednim uslovima rada. Tog datuma Dan mladosti, za Tuzlake je pretvoren u Dan bola, tuge i žalosti.

Dvadeset sedam godina prošlo je od masakra na Kapiji i najtežeg ratnog zločina nad civilnim stanovništvom Tuzle. Te noći, 25. maja srpske snage su sa Ozrena ispalile granatu na tuzlansko šetalište na kojem su se sastajali mladi željni života, druženja i ljubavi. Granata je ubila njih 71, a ranila oko 200. Prosjek godina ubijenih bio je 23, a najmlađa žrtva imala je samo tri godine. Ubijena je te noći i jedna trudnica. Stravične slike ubijenih i ranjenih, zajednički ukop žrtava koji je, zbog granatiranja obavljen noću i suze i jauci roditelja zauvijek će ostati urezane u sjećanje svih građana Tuzle.

Za masakr na Tuzlanskoj kapiji krivim je proglašen general bivše Vojske Republike Srpske Novak Đukić, jer je kao komandant Taktičke grupe Ozren VRS 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu. U junu 2014. osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. Međutim, pod izgovorom liječenja izbjegao je izdržavanje kazne te se nalazi u Srbiji.

Iako su poznata imena saučesnika zločina na Kapiji, osim Đukuća niko drugi nije ni procesuiran.

Vezane vijesti

TUZLA